Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vanliga fällan – det här har störst miljöpåverkan

Jordgubbar har kort hållbarhet. Välj gärna närodlat. Foto: Shutterstock
Bananer transporteras långsamt och väldigt effektivt. Tänk på hur du transporterar dem hem från affären. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Klimatchef på Naturskyddsföreningen tipsar om hur man smartast äter miljövänligt. Foto: Fredrik Hjerling

Sommar och sol! Då ska man ju unna sig god mat, grill och fräscha frukter. 

Men hur ska man egentligen tänka för att göra så klimatsmarta val som möjligt?

– Många tror ju att mat som har fraktats långt är väldigt dåligt för miljön. Det är din egen transport från butiken till hemmet som har störst miljöpåverkan, säger David Kihlberg, klimatchef på Naturskyddsföreningen. 

David Kihlberg är klimatchef på Naturskyddsföreningen och tipsar om hur man ska tänka i sommar när man gör sina matval. 

Enligt honom ska man tänka på tre saker – vad man äter, hur man transporterar maten från affären och hem och allra helst välja ekologiskt när man kan.

– Många tror ju att mat som har fraktats långt är väldigt dåligt för miljön. Det är din egen transport från butiken till hemmet som har störst miljöpåverkan, säger David Kihlberg.

Anledningen är att vi har ganska effektiva logistiksystem för livsmedel i världen, säger han. 

Men det finns undantag: färska livsmedel med kort hållbarhet som transporterats med flyg.

– Nästan alla livsmedel transporteras ganska långsamt och väldigt effektivt. Då är det viktigare vad det är för livsmedel och hur det har producerats, säger David Kihlberg.

Däremot är det viktigt att välja ekologiskt när man kan. Det berättar att maten producerats på ett kontrollerat sätt.

– Det är viktigt att välja ekologiskt, även om det är producerat i ett annat land. Produktionssättet är viktigare än transporten. Är det ekologiskt producerat vet du att det har producerats på ett bra sätt.

Välj efter säsong – och mycket vegetariskt

Nu under sommaren är det enklare att välja efter säsong. Utbudet är större och det är enklare att köpa närodlat.

– Det är bra att välja efter säsong. Det är ett sätt att minska på transporterna. Speciellt med sånt som är lite känsligare som frukt och bär, säger David Kihlberg.

Men det finns en sak till för den som vill äta klimatsmart:

– Försök käka mycket vegetariskt, det har mycket större betydelse för miljön, säger David Kihlberg.

Tänk på detta i sommar:

√ Ät ekologiskt. Då vet du att maten producerats på ett bra sätt.

√ Långa transporter är ingen stor fara. Störst miljöpåverkan är hur du får hem maten från affären. 


√ Ät det som är i säsong.

 

√ Ät mer vegetariskt.