Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Valvet översvämmades - nu ska fiaskobygget förbättras

Ingången till fröbanken på Svalbard. Foto: HEIKO JUNGE / AFP NTB SCANPIX

Satsningen på en fröbank på Svalbard - som skulle garantera jordens biologiska mångfald - blev kraftigt ifrågasatt efter att den drabbats av översvämning.

Nu ska den förbättras - för drygt 105 miljoner kronor.

– Förbättringen, som vi hoppas snart kan ske, kommer att garantera att vi kan erbjuda världens genbanker ett säkert alternativ till förvaring, sade nyligen Georg Dale, jordbruksminister i Norge.

 

 

125 meter in i urberget på ögruppen Svalbard inryms den internationella fröbanken – även känd som ”Domedagsvalvet”. 

Här var det tänkt att mänsklighetens biologiska mångfald skulle kunna garanteras i händelse av kärnvapenkrig, terror och en total miljökollaps.

 

LÄS MER: Domedagsvalvet rymmer fröet till vår framtid

 

840 000 arter från hela världen skulle förvaras här - i permafrostens eviga kyla.

Så var det åtminstone tänkt. Men förra vintern var det nära ett totalfiasko - efter att den globala uppvärmning lett till avsmältning som vattenfyllda delar av valvet.

– Vi hade inte planerat för att permafrosten inte skulle finnas kvar, eller för att drabbas av sådant här extremt väder, sade  då Hege Njaa Aschim, kommunikationschef på norska Statsbygg.

I slutet av 2016 låg temperaturen på Svalgard sju grader över det normala. Ingen annanstans i världen ökar medeltemperaturen lika snabbt som i den arktiska regionen.

Mer pengar till Domedagsvalvet

Nu har den norska regeringen beslutat att skjuta till pengar för att förstärka skyddet kring samlingarna.

– Det är en viktig uppgift att garantera bevarandet av det här genetiska materialet som är avgörande för den globala matförsörjningen, sade Georg Dale vidare.

Svalbards obygd är normalt ett ingenmansland. Den norska ögruppen är världens nordligaste bosättning, hem för fler isbjörnar än människor, och i vanliga fall vilar ett stort lugn över det orörda fjällandskapet.

 

LÄS MER: Översvämning slår mot 'Domedagsvalvet'

 

Det ansågs vara ett säkert ställe för att förvara fröerna - till översvämningen inträffade.

Fröerna förvaras i ett utsprängt bergrum 100 meter in i permafrosten. För att nå dit måste besökarna passera fyra tjocka ståldörrar. Konstruktionen är byggd för att klara jordbävningar och leder bort tryck från valvet i händelse av en explosion.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!