Ingången till fröbanken på Svalbard. Foto: HEIKO JUNGE / AFP NTB SCANPIX
Ingången till fröbanken på Svalbard. Foto: HEIKO JUNGE / AFP NTB SCANPIX

Valvet översvämmades - nu ska fiaskobygget förbättras

Publicerad

Satsningen på en fröbank på Svalbard - som skulle garantera jordens biologiska mångfald - blev kraftigt ifrågasatt efter att den drabbats av översvämning.

Nu ska den förbättras - för drygt 105 miljoner kronor.

– Förbättringen, som vi hoppas snart kan ske, kommer att garantera att vi kan erbjuda världens genbanker ett säkert alternativ till förvaring, sade nyligen Georg Dale, jordbruksminister i Norge.

 

 

125 meter in i urberget på ögruppen Svalbard inryms den internationella fröbanken – även känd som ”Domedagsvalvet”. 

Här var det tänkt att mänsklighetens biologiska mångfald skulle kunna garanteras i händelse av kärnvapenkrig, terror och en total miljökollaps.

 

LÄS MER: Domedagsvalvet rymmer fröet till vår framtid

 

840 000 arter från hela världen skulle förvaras här - i permafrostens eviga kyla.

Så var det åtminstone tänkt. Men förra vintern var det nära ett totalfiasko - efter att den globala uppvärmning lett till avsmältning som vattenfyllda delar av valvet.

– Vi hade inte planerat för att permafrosten inte skulle finnas kvar, eller för att drabbas av sådant här extremt väder, sade  då Hege Njaa Aschim, kommunikationschef på norska Statsbygg.

I slutet av 2016 låg temperaturen på Svalgard sju grader över det normala. Ingen annanstans i världen ökar medeltemperaturen lika snabbt som i den arktiska regionen.

Mer pengar till Domedagsvalvet

Nu har den norska regeringen beslutat att skjuta till pengar för att förstärka skyddet kring samlingarna.

– Det är en viktig uppgift att garantera bevarandet av det här genetiska materialet som är avgörande för den globala matförsörjningen, sade Georg Dale vidare.

Svalbards obygd är normalt ett ingenmansland. Den norska ögruppen är världens nordligaste bosättning, hem för fler isbjörnar än människor, och i vanliga fall vilar ett stort lugn över det orörda fjällandskapet.

 

LÄS MER: Översvämning slår mot 'Domedagsvalvet'

 

Det ansågs vara ett säkert ställe för att förvara fröerna - till översvämningen inträffade.

Fröerna förvaras i ett utsprängt bergrum 100 meter in i permafrosten. För att nå dit måste besökarna passera fyra tjocka ståldörrar. Konstruktionen är byggd för att klara jordbävningar och leder bort tryck från valvet i händelse av en explosion.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag