Miljöpolitiken har tagit en allt större plats på den politiska agendan. Samtidigt har det den senaste tiden hörts allt fler skeptiska röster. Sverigedemokraternas Björn Söder har dömt ut klimathotet som ”en stor bluff”, och Moderaternas ledare Ulf Kristersson har kritiserat tonläget för att ha blivit alltför alarmistiskt.
Nu visar en ny undersökning från opinionsinstitutet Novus, utförd på uppdrag av SVT, att väljarna menar att politikerna borde ändra inställning.
Väljarna tror på klimathotet
62 procent av de tillfrågade tycker att politikerna inte ”agerar som om klimatfrågan är akut”.
– När väljare ser klimatfrågan som akut, men inte anser att politikerna agerar som den akuta fråga det är, då tappar man tilltron till politiker och även demokratin, säger Torbjörn Sjöström på Novus till SVT.
I undersökningar har totalt 68 procent angett att de själva anser att klimathotet är akut. Enligt SVT är denna grupp i en klar majoritet även om man smalnar av urvalet med faktorer som ålder, kön och utbildningsnivå.
SD sticker ut
Däremot är skillnaderna stora sett till partilojalitet. Bland människor som röstar på Miljöpartiet och Vänsterpartiet är 95 procent övertygade om att klimathotet är akut. På samma fråga svarar S-, L- och C-sympatisörer ja till mellan 85 och 87 procent. För väljare som föredrar M och KD ligger siffran på 65 procent, medan SD-lojala sticker ut i sammanhanget. Där anser 37 procent att frågan är av akut natur. 12 procent av SD-väljarna tror överhuvudtaget inte på klimatförändringar.
Kristersson utvecklade sitt resonemang om ”klimatalarmisterna” i intervjun med Expressen.
– Jag är rädd för att de egentligen säger åt oss att sluta leva. Det landar ibland i att avskaffa demokratin för miljöns skull. Det är livsfarligt, sa han då.