Välj rätt i butiken – och släng mindre mat

Matsvinnet och dess negativ påverkan på klimatet
”Det är viktiga val vi gör i butikerna, men viktigast av allt är att se till att vi konsumerar den mat vi släpar med oss hem”, säger Helén Williams vid Karlstads universitet.
Foto: Karlstads universitet
Helén Williams är docent i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet och har i mer än tio år forskat om förpackningars betydelse för matsvinn.
Foto: Karlstads universitet

Anstränger du dig inte för att klämma ur den sista yoghurten ur förpackningen kan uppemot tio procent åka i papperskorgen.

– Det gör stor skillnad för matsvinnet om vi lär oss att välja rätt förpackningar och att tömma dem, säger Helén Williams som forskar om miljö- och energisystem. 

Många konsumenter blev upprörda när Arla i våras bytte sin klassiska rektangulära kartong – ”Tetra brik” - mot en med mer plast, ”Tetra top” som dessutom tar mer plats vid transporten. Arla förklarade förändringen med att det blivit omöjligt att hitta reservdelar när man tillverkar den gamla varianten. De hänvisade även till att kunderna efterfrågat en skruvkork och att man snart kommer att kunna ersätta toppen och korken med växtbaserad plast.

– Men att ”Tetra top” skulle vara lättare att tömma håller jag inte med om. Det krävs att man klämmer rejält på förpackningen och veckar ut botten om man ska få ut yoghurten. Förslaget att ta av hela överdelen kräver både handstyrka och gör att man blir väldigt kladdig. Klämmer man inte alls följer 8-10 procent av det som är i yoghurtförpackningar ner i soporna, säger Helén Williams som är docent i miljö- och energisystem på Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet.

Tänk så här när du väljer förpackning om du vill minska klimatpåverkan:

■ Gör jag/vi av med innehållet i en så här stor förpackning? Välj helst en mindre variant annars, även om den har ett högre jämförelsepris. 

■ Kan vi komma överens hemma, i stället för att ha alla sorter hemma parallellt och riskera att behöva slänga det som inte går åt?

■ Välj förnyelsebart om det går som till exempel kartong till bönorna i stället för metallburkar.

■ Välj bort plastflaskor i juicehyllan. Ekologiskt odlade apelsiner är bättre än vanliga. Men hittar du bara ekojuice i plastflaska så köp hellre koncentrerad, i mindre pappförpackning. Den kräver mindre energi att transportera.

■ Återvinn förpackningen. Kräv att leverantören tydligt anger hur du ska källsortera.

Källa: Helén Williams, docent i miljö- och energisystem, Karlstads universitet.

LÄS MER: Så kan du spara pengar på att butikerna vill minska matsvinnet 

Förpackningar gör att vi slipper bli sjuka av maten

Hon har de tio senaste åren forskat om förpackningarnas roll för att minska matsvinnet. 

– Konsumenter tenderar att bara se förpackningarna när de är tömda och då som ett problem, men förpackningar har exempelvis gjort att maten håller mycket längre. På mjölkområdet har det varit helt avgörande att vi hettar upp mjölken och försluter den syrefritt för att vi i dag inte längre blir sjuka av mejeriprodukterna, framhåller Helén Williams. 

Så här vecklar forskaren Helén Williams ihop yoghurt- och mjölkförpackningarna för att få ut så mycket som möjligt ur dem och för att de ska ta minimalt med plats i återvinningen.
Foto: Helén Williams
Välj en förpackning i rätt storlek och försök kompromissa i hushållet om vilken variant ni har hemma vilken vecka så minskar du matsvinnet, enligt Helén Williams.
Foto: BJÖRN LUNDBERG
”Tetra top”-förpackningarna tar mer plats än de klassiska, rektangulära ”Tetra brik”-dito som Arlas yoghurt tidigare förpackades i.
Foto: MICKE WOLTMAN / BILDEN ÄGS AV OPV IN-STORE PROMOTION AB

En tredjedel av all mat som hushållen köper och släpar hem slängs och ett dilemma är prissättningen, menar förpackningsforskaren.

– Det är ofta mycket billigare att köpa storpack. Men hälften av alla hushåll i Sverige består av en eller två personer och många gör inte av med allt de köper hem. För företagen är det oftast dyrare med mindre storlekar på förpackningar, men där bör de företag som menar allvar i sitt hållbarhetsarbete låta bulkvarorna ta en del av kostnaderna för produkterna i mindre storlek, menar Helén Williams. 

Plastflaska för juice är sämre än pappersförpackning

Allra svårast är det att få ut trögflytande innehåll som exempelvis honung, sylt och kräm ur förpackningarna. 

– Men jag blir även besviken när jag ser att juiceföretag övergår från fungerande kartonger av förnyelsebar råvara till rena plastflaskor. Vi måste ju bort från det fossila. Kunder verkar uppfatta det som en premiumvara, och som färskpressat, när det är en genomskinlig förpackning som man ser juicen igenom. Jag tycker att företag som menar allvar i sitt hållbarhetsarbete måste ta diskussionen med konsumenterna om varför de väljer miljömässigt bättre lösningar, och jobba med att utbilda konsumenten. Hur signaleras premium för den nya tidens allt mer miljömässigt medvetna konsumenter? 

Så får du ut det sista ur förpackningarna - expertens råd:

■ Mjukost, kaviar, tomatpuré på tub:
Använd baksidan av en kniv och pressa innehållet mot öppningen. Påsförslutarklämmor kan hjälpa till att få ut det sista.

■ Kokosmjölk, ketchup, krossade tomater, salsa:

Ha i lite vatten och skaka om, och använd det sista i en gryta eller soppa.

■ Lådvin:

Öppna kartongen och klipp hål på påsen inuti. Ofta kan det vara en deciliter kvar.

■ Honung/marmelad:

Här får du ha tålamod och skrapa noga...

Källa: Helén Williams, docent i miljö- och energisystem, Karlstads universitet.

LÄS MER: Kvinnor och äldre bäst på att undvika matsvinnet 

LÄS MER: Här är de största bovarna för matsvinnet 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.