Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Välj bort halloumi för miljön – det här kan du äta i stället

Den prisade matbloggaren Gustav Johansson om vegomat.
Anna Richert, WWF:s matexpert.Foto: Saga Sandin
Det finns flera svenska varianter på halloumi. Foto: CARIN PÅLSSON / CARIN PÅLSSON / EXPRESSEN
Annie Månsson som driver matbloggen Vegokäk och är hållbarhetskonsult på U&We.Foto: Pressbild

Förra veckan sågades både importerat kött och importerad ost i WWF:s köttguide – däribland halloumi.

Men Vegokäk-bloggaren Annie Månsson berättar om mer klimatsmarta alternativ.

– En svensk variant av halloumi är eldost och så finns det lokala varianter på gårdsbutiker, tipsar hon. 

Annie Månsson driver matbloggen Vegokäk sedan fyra år tillbaka, och arbetar som hållbarhetskonsult på U&We, där hon tar fram klimatberäkningar för mat. 

En av de vanligaste frågorna hon får i sina sociala kanaler är hur man enklast byter ut kött och ost mot andra produkter – för att göra ett klimatsmart val. 

– Det svenska alternativet till halloumi, som ofta kallas eldost, är sannolikt något bättre än importerad ur klimatsynpunkt och det finns även flera lokala alternativ, säger Annie Månsson. 

Alternativ till kött och ost

Svensktillverkad halloumi – flera alternativ.

Tofu – välj ekologisk och svensktillverkad.

Svamp – helst den du plockar själv.

Anna Richert, WWF:s matexpert och en av dem som tagit fram Köttguiden, påminner om att de ger svenska hårdostar grönt ljus.

– Till vardags kan man tänka på att välja svenskt och vill man äta lite finare ostar någon gång finns det många gårdsmejerier som säljer det, tipsar hon. 

Halloum, Hallåmi och eldost

Eldost är i dag ett registrerat varumärke som ägs av Sveriges gårdsmejeristers medlemmar och tillverkas av svensk mjölk från ko, get, får eller buffel. 

Det finns också den svenska grillosten Halloum som tillverkas av familjeföretaget Nablus, som även går att hitta laktosfri.

Hallåmi är en svensk ost från Hälsingland som nu säljs på några få platser i Sverige. Osten är gjord på ekologisk mjölk från en lokal gård.

Det går också att hitta varianter som kallas grillost eller grilloumi, exempelvis från mejeriet Dalsspira i Dalsland.

Ett av de svenska alternativen till halloumi.Foto: Hallåmi

Tips för godare tofu

Men vill man ha en större klimateffekt måste man kanske tänka längre än att byta ost mot annan ost, säger Annie Månsson. 

Hon tipsar om frön och nötter som innehåller protein och fleromättade fetter – men också tofu.

– Här handlar det om att lära sig laga tofun, det blir lätt lite pappkartong över det annars. Mitt tips är mycket olja och smaksättning, och att fritera tofun. Det finns tofu som är tillverkad i Sverige men ofta är sojabönorna importerade.

Svamp är också ett bra alternativ att byta ut köttet mot, både för smaken och för konsistensen, tipsar Annie Månsson. 

Utforska andra länders kök

Hon anser att vi oftare behöver våga gå ifrån den klassiska svenska modellen med ”kött, sås och potatis” och i stället börja utforska andra länders kök. 

– Även om jag älskar husmanskost, rekommenderar jag det italienska, sydamerikanska och asiatiska köken för vegetarisk inspiration. 

Anna Richert berättar att oavsett vilka val man gör är det bra att äta från en bred palett av råvaror. Hon påminner också om att vi inte behöver äta så mycket protein som vi gör i dag, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. 

– Det är en myt att vi behöver äta så mycket protein, det är faktiskt en kostnad för reningsverken coh planeten. Det är självklart viktigt att bli mätt, men handlar då om att laga mat med kunskap och smak, säger Anna Richert. 

WWF:s Köttguide

Med Köttguidens gröna, gula och röda trafikljus på kött- och ostprodukter ska det bli enklare att göra klimatsmarta val. 

Guiden granskar fem kriterier: klimat, biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika.

 

Ost:

Svenska hårdostarna och svensktillverkad halloumi får grönt ljus.

Icke ekologisk fetaost från Grekland får flest röda stoppljus.

Även chèvreost från Frankrike, halloumi från Cypern och mozzarella från Italien och Tyskland får rött ljus.

 

Kött:

Svenskt nötkött får grönt ljus totalt, men rött ljus på klimatpåverkan.

Viltkött från Sverige får grönt ljus.

Griskött från Spanien, Italien och Polen får rött ljus.

Jonna Elofsson Bjesse ger tips om hur vi kan minska klimatpåverkan

Så kan du minska din klimatpåverkan när du väljer kaffe.