Meteorologerna såg den komma, så de varnade i förväg att det skulle bli varmt. Men få kunde föreställa sig sådan här hetta.
För vi talar om nordvästra USA och västra Kanada. Ett geografiskt område som normalt har ett klimat som mer liknar mellersta Sverige.
Redan i söndags slog Lytton, British Columbia nytt värmerekord för Kanada med 46,1 grader. Det höll i två dagar. I tisdags var det 49,6 grader.
– Det går inte att stå ut, berättar Meghan Fandrich för kanadensiska tidningen Globe & Mail.
– Vi försöker stanna inomhus så mycket som möjligt. Vi är vana vid värme och det är torr värme, men det är skillnad på 30 grader och 47 grader.
Även i amerikanska städer som Seattle och Portland så har nya värmerekord satts dessa dagar. Och till skillnad från städer längre söderut i USA så är luftkonditionering inte så vanligt här.

På flera håll har konferenscentra öppnats eftersom där finns luftkonditionering. Vatten distribueras på gatorna och fontäner erbjuder viss svalka.
I Portland fick spårvägstrafiken ställas in efter kablarna bokstavligen smält. Det gör också asfalten på sina ställen. I Seattle kom en person till sjukhus med tredje gradens brännskador efter att ha gått på asfalt.
Och hetta kräver liv. Framför allt äldre. Över 130 har avlidit hittills. Värmeböljor kräver betydligt fler liv än vad exempelvis orkaner gör i USA.
– Jag har varit polis i 15 år och aldrig upplevt så många plötsliga dödsfall under så kort tid som nu, säger polisman Steve Addison i kanadensiska Vancouver till BBC.
Hettan har dock på sätt och vis varit goda nyheter för covid-19 plågade hotellägare i regionen. I alla fall de som har rum med luftkonditionering att erbjuda.
– Det är en välsignelse, säger Ron Oh, hotellmanager på ett Holiday Inn Express norr om Seattle. För första gången sedan pandemin är hans hotell fullbokat.
Men för så gott som alla andra är det förstås en plåga. En plåga som klimatexperterna varnar kommer att bli allt vanligare.
Nej, värmeböljan kommer förstås inte att stanna för evigt, varje sommar kommer inte att bli så här, men detta är knappast den en-gång-på-ett-årtusende händelse det nu ibland kallats som.
Regionen har förstås också upplevt värmeböljor förr. Seattle gjorde det exempelvis 1994 och 2009, de enda åren då temperaturen kommit över 38 grader Celsius. Det har varit över 42 grader nu.
Och statistiken talar ett rätt tydligt språk. Under det senaste tio åren har Seattle exempelvis upplevt tio dagar då genomsnittstemperaturen var över tio grader den normala. Under decenniet dessförinnan inträffade det en gång.
Det går inte att koppla enstaka värmeböljor direkt till klimatförändringarna och den ökade mängden växthusgaser i atmosfären, men klimatexperterna har länge varnat för att sådana här perioder kommer att inträffa oftare, vara längre och vara mer intensiva.
– Många har uttryckt chock över denna värmebölja, skriver Washington Posts klimatexpert Jason Samenow.
– Men detta har stått klart i decennier att det kommer att ske.
Karin Bumbaco är klimatexpert och arbetar för delstaten Washington, där Seattle ligger. Hon håller med.
– Det är ett säkert antagande, enligt min åsikt, att den ökade nivån av växthusgaser i atmosfären delvis bär skulden till denna händelse.

Enligt Michael Mann, expert på jordens atmosfär, så är värmeböljor i USA nu tre gånger vanligare än de var under 1960-talet. Nya värmerekord sätts fem gånger så ofta som de borde göra om vi inte upplevt någon global uppvärmning.
Den så kallade värmekupol som uppstått över nordvästra USA och Kanada tros ha samband med hur jetströmmarna rör sig. Ett omegaformat område har bildats där värmen fångas.
För Mann och hans kollega Susan Joy Hassel finns dock en väg ut ur en framtid med allt extremare väder.
– Det krävs en snabb omställning till ren energi som kan stabilisera klimatet, förbättra vår hälsa, skapa välavlönade jobb och skapa tillväxt i ekonomin för att säkra våra barns framtid, skriver de i New York Times.
– Valet är vårt.