Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Väderkatastrofer drabbade en tredjedel av amerikanerna

Så har klimatet förändrats på åtta år
New York drabbades av översvämningar när resterna av orkanen Ida drog fram över nordöstra USA.
Foto: ANTHONY BEHAR/SIPA USA
Skogsbränderna i västra USA har varit enorma.
Foto: NOAH BERGER / AP/ TT
Louisiana är en av de platser som drabbats av väderkatastrofer under sommaren.
Foto: Scott Clause/ USA TODAY NETWORK/ Sipa USA

En av tre amerikaner bor i ett county som drabbats av en väderkatastrof under sommaren.

Det visar en sammanställning som Washington Post har gjort.

Hundratals människor har dött i extremväder som hade varit omöjligt utan klimatkrisen.

Klimatdrivna katastrofer ökar våldsamt – något som blivit allt tydligare de senaste åren. Washington Post har gått igenom statistiken från sommaren och slår fast att en tredjedel av USA:s befolkning bor i områden som myndigheterna utropat till katastrofzoner under de senaste tre månaderna. Dessutom: 64 % av befolkningen bor på platser som drabbades av kraftfulla värmeböljor under sommaren, fenomen som inte räknas som katastrofer men som ändå innebär fara för liv. 

Sedan juni har minst 388 personer dött i USA till följd av orkaner, översvämningar, värmeböljor och skogsbrände. Bara värmeböljan i nordvästra USA i juni tog över 200 människoliv. Enligt forskare hade en sådan värmebölja varit omöjlig utan den av människan orsakade klimatkrisen.

– Vi spelar ett spel som är alltmer riggat emot oss, på grund av vårt eget agerande, säger klimatforskaren Claudia Tebaldi som är en av huvudförfattarna till IPCC:s senaste klimatrapport. 

Risken ökar – och det gör extremerna ännu farligare

Extremt väder och katastrofer har det alltid funnits risk för, men risken har ökat, säger Claudia Tebaldi. Enligt studier har risken för att ett tropiskt oväder ska utvecklas till en orkan av kategori 3 eller högre ökat med 8 procent per årtionde sedan 1979. Samtidigt visar andra beräkningar att klimatförändringar orsakade av människan har bidragit till en fördubbling av skogsarea som brunnit i västra USA sedan 1984. 

I IPCC:s rapport varnade författarna för att allt fler extrema väderfenomen också gör att risken är större att de sammanfaller, vilket för dem ännu farligare än de skulle ha varit på egen hand. Som översvämningarna i nordöstra USA i veckan. Efter en historiskt regnig augustimånad kom resterna av orkanen Ida och vräkte ner ytterligare regn till redan mättade marker och orsakade enorma skador. Sju floder nådde sina högsta flöden som uppmätts – och detta under en tid på året som flödena brukar vara som lägst. 

Branden Dixie – störst i Kaliforniens historia

Himlen färgas röd när branden drar fram

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.