Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hur hittar jag den mest klimatsmarta julskinkan?

Att griljera din julskinka själv är både gott och enkelt. Se hur du gör här!
Anna Richert, matexpert på WWF.
Under julen äter varje svensk ungefär 600 gram skinka.
Foto: Johan Nilsson / TT NYHETSBYRÅN
Vad är skillnaden på ekologisk julskinka och ”vanlig”? WWF:s expert reder ut.

Den är ofta dubbelt så dyr. Men vad får man egentligen för pengarna om man väljer ekoskinka i stället för den gamla vanliga skinkbiten till jul?
– Skillnaden är bland annat att att ekoskinkan kommer från djur som fått gå ute och böka, berättar Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden WWF.

När WWF för två år sedan inventerade utbudet hos 136 restauranger, livsmedelsbutiker och färjerederier var det svårt för kunderna att få tag på ekologisk skinka. Den utgjorde endast 3,5 procent av den totala försäljningen.

Varför lyfter WWF fram ekologisk skinka framför ”vanlig”?

– Grisarna får tillgång till utomhusvistelse och för de Kravmärkta grisarna gäller också att de får böka i jorden och lerbada. Och fodret är odlat utan bekämpningsmedel och mineralgödsel, det är bra för den biologiska mångfalden och klimatet, säger matexperten Anna Richert.

Enligt Anna Richert är det bättre att dra ner på mängden skinka - men välja en bra sort.

– Ekologisk julskinka är oftast dyrare, men om man ska äta kött är det bättre att köpa av högre kvalitet och i mindre mängd. ”Mindre men bättre” funkar alltid.

För Kravmärkt julskinka är det också tuffare klimatregler än för den EU-ekologiska skinkan, och det finns numera även så kallad ”klimatcertifierad skinka”.

– Såväl Krav som klimatcertifierat garanterar att skinkan är producerad med lägre klimatpåverkan. Det kan ge upp till 10-15 procents minskning av utsläppen jämfört med en vanlig skinka, säger Anna Richert.

Den klimatcertifierade skinkan säljs i vissa matbutiker och WWF:s matexpert rekommenderar att du som kund frågar efter den eller Kravmärkt skinka.

Skillnaderna mellan olika sorters julskinka:

■ Svensk skinka: Stränga regler för djurskydd och certifierat sojafoder.

■ Ekoskinka: Djuren får gå ute och fodret är odlat utan bekämpningsmedel och mineralgödsel. 

■ Kravskinka: Ännu hårdare klimatkrav än för eko. Djuren får böka fritt.

■ Klimatcertifierad skinka: Tuffa klimatkrav, dock inga krav på djurskydd.

Källa: Anna Richert, WWF.

WWF: Bra med små förpackningar med skinka

Hon vill även slå ett slag för färdigskivad skinka i små förpackningar.

– Det är utmärkt att handeln anpassar förpackningsstorleken så att även små hushåll kan ha skinka på julbordet utan att riskera en massa svinn. Och den som får skinka kvar kan med fördel göra carbonara eller pytt i panna på resterna, säger Anna Richert. 

”Vanlig” svensk skinka rankas som halvbra (med beteckningen gult ljus) i WWF:s köttguide. Det betyder att man ska vara försiktig med att äta den – men inte att den är bannlyst.

Så vad är skillnaden på svensk julskinka och utländsk?
– Den svenska skinkan är uppfödd med bättre djurvälfärd, det är den största skillnaden. Företag som importerar kött kan ställa högre krav, men det är svårt för konsumenten att veta det om inte det är tydligt skyltat, förklarar Anna Richert.

Företag som importerar kött köper förvisso ofta certifikat för mer ansvarsfull soja, som inte orsakar avskogning. Men tydligast är det i Sverige, där köttbranschen lovat att bara ge foder som inte bidrar till att skogar skövlas. 

Vi reder ut skillnaden på klimat och väder

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.