Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

V-toppen: Dra in EU-stöd för länder som missar klimatmål

Vänsterpartiets Malin Björk.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Malin Björk är Vänsterpartiets toppkandidat inför EU-valet.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Vänsterpartiets toppkandidat Malin Björk vill att EU ska få mer makt över klimatpolitiken.

Bland annat kan det vara aktuellt att dra in EU-stöd för medlemsländer som inte efterlever vissa klimatkrav.

– Jag tror att man ska titta på alla typer av verktyg. Klimatet kan inte vänta, säger hon i en intervju med Dagens Nyheter. 

Vänsterns Malin Björk, toppkandidat inför vårens EU-val menar att klimatfrågan behöver lösas genom mer överstatlighet.  

Trots att Vänsterpartiet överlag anses vara EU-kritiska, så menar Malin Björk att mer makt åt EU är ett nödvändigt steg i klimatpolitiken.

Hon utesluter inte ett alternativ där länder som inte lever upp till kraven kring särskilda klimatmål ska bli av med EU-stöd.

– Jag tror att man ska titta på alla typer av verktyg. Klimatet kan inte vänta. EU fördelar massor med pengar. Varför går de fortfarande till att subventionera fossilindustrin? Det är galet! Varför går pengarna i europeiska investeringsbanken inte till att fullständigt bli en omställningsbank, alltså en klimatinvesteringsbank?

”Måste sätta kampen mot klimatförändringarna först”

Malin Björk vill även se en europeisk flygskatt, är pengarna går till EU:s medlemsländer, och menar överlag att EU behöver ändra fokus:

– Man kan inte säga ”vi ska leverera världens bästa inre marknad”. Det är väl inte det människor ber om. Ett europeiskt samarbete måste prioritera planeten och människorna. Och då måste man sätta mänskliga rättigheter och demokrati först, man måste sätta kampen mot klimatförändringarna först, säger hon till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.