Utsläppen på väg mot rekordnivåer efter pandemin

Utsläppen beräknas nå nya rekordnivåer.
Foto: Mostovye / Colourbox

Satsningarna för att få ekonomin att återhämta sig efter coronapandemin tar inte hänsyn till klimatet, varnar det internationella energiorganet IEA i en ny rapport.

Om två år kan utsläppen nå rekordnivåer.

Utsläppen av växthusgaser beräknas stiga i år och nästa år. 2023 väntas koldioxidutsläppen vara uppe på samma rekordnivåer som 2018 – det värsta året hittills – eller ännu högre.

Anledningen till att utsläppen ökar är att många länder gör stora investeringar för att ekonomin ska återhämta sig efter nedgången i samband med coronapandemin – utan att ta hänsyn till klimatet, enligt rapporten från IEA.

Bara två procent av de statliga satsningarna, som IEA kartlagt, går till gröna investeringar.

– Det är långt ifrån tillräckligt. Det som kommer hända är att vi når de högsta utsläppen genom tiderna 2023. Det är mycket oroväckande, säger IEA-chefen Faith Birol till brittiska tidningen Guardian.

Målet i Parisavtalet, att begränsa den globala temperaturökningen till 1,5 grader, kan bli svårt att nå om prognosen stämmer.

Enligt beräkningarna kommer runt 90 procent av utsläppsökningen att ske i utvecklingsländer. IEA uppmanar Internationella valutafonden att kliva in och underlätta satsningar på grön energi. 

Blir mindre färgglada i takt med att temperaturen stiger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.