Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utsläppen på väg mot rekordnivåer efter pandemin

Utsläppen beräknas nå nya rekordnivåer.
Foto: Mostovye / Colourbox

Satsningarna för att få ekonomin att återhämta sig efter coronapandemin tar inte hänsyn till klimatet, varnar det internationella energiorganet IEA i en ny rapport.

Om två år kan utsläppen nå rekordnivåer.

Utsläppen av växthusgaser beräknas stiga i år och nästa år. 2023 väntas koldioxidutsläppen vara uppe på samma rekordnivåer som 2018 – det värsta året hittills – eller ännu högre.

Anledningen till att utsläppen ökar är att många länder gör stora investeringar för att ekonomin ska återhämta sig efter nedgången i samband med coronapandemin – utan att ta hänsyn till klimatet, enligt rapporten från IEA.

Bara två procent av de statliga satsningarna, som IEA kartlagt, går till gröna investeringar.

– Det är långt ifrån tillräckligt. Det som kommer hända är att vi når de högsta utsläppen genom tiderna 2023. Det är mycket oroväckande, säger IEA-chefen Faith Birol till brittiska tidningen Guardian.

Målet i Parisavtalet, att begränsa den globala temperaturökningen till 1,5 grader, kan bli svårt att nå om prognosen stämmer.

Enligt beräkningarna kommer runt 90 procent av utsläppsökningen att ske i utvecklingsländer. IEA uppmanar Internationella valutafonden att kliva in och underlätta satsningar på grön energi. 

Blir mindre färgglada i takt med att temperaturen stiger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.