Största utsläppstappet sedan andra världskriget

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Luftföroreningar i New Delhi.
Foto: MANISH SWARUP / AP TT NYHETSBYRÅN
Kolkraftverk i Glenrock, USA.
Foto: J. DAVID AKE / AP TT NYHETSBYRÅN

Hälften av världens befolkning befinner sig under ”lockdown” – och hela ekonomier stannar av. 

För första gången sedan finanskrisen 2008 ser man därför tecken på att utsläppen minskar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Coronakrisen kan innebära den största utsläppsminskningen sedan slutet av andra världskriget.

När staden Wuhan i Kina sattes i karantän, och många fabriker i landet stannade av, minskade koldioxidutsläppen i landet med en fjärdedel.

Liknande effekter spås nu i resten av världen, när många länder håller sina invånare inomhus. Enligt Rob Jackson, professor i jordsystemvetenskap vid Stanfords universitet, beräknas de globala utsläppen minska med fem procent i år.

– En sådan minskning är något vi inte har sett sedan slutet av andra världskriget, säger professorn till Reuters.

Utsläppen minskar under coronakrisen

Koldioxidutsläppen i världen har varit ständigt ökande, och mer än fördubblats de tre senaste decennierna. Ett undantag var under finanskrisen 2008, då utsläppen minskade runt 1,4 procent. Under coronakrisen väntas ett ännu större fall.

– Varken Sovjetunionens fall, oljekrisen eller andra finanskriser de senaste 50 åren har sannolikt haft samma effekt på utsläppen som den här krisen har, säger Rob Jackson.

Forskare har länge larmat för att 2020 är det år då utsläppskurvan måste brytas, och enligt FN måste utsläppen minska i snitt 7,6 procent per år för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. 

Nu minskar utsläppen – men av fel anledning. Utan strukturella förändringar varnar i stället forskare för att de utsläppsminskningarna blir kortvariga, och att vi kommer att få se en snabb återhämtning när krisen avtar. 

Radikal politik är möjlig

Det går exempelvis att se i Kina, där utsläppen nu börjar närma sig normala nivåer. Victor Galaz, forskare vid Stockholm Resilience Center, befarar ett bakslag för klimatet.

– De kortsiktiga klimatvinsterna vi ser nu kommer att ätas upp snabbt när ekonomin kommer i gång igen. I det långa perspektivet kan det här bli en smäll för klimatet, säger Galaz till Sveriges radio.

Svante Axelsson, vid regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige, säger till radion att kaos och kris inte är vägen till fossilfria samhällen. Däremot visar de radikala politiska beslut som tas runtom i världen att förändring är möjlig.

– Vi kan tänka utanför boxen. Vi börjar få en politisk situation nu när allt tycks vara möjligt att besluta om.

Karl Hallding, forskare vid Stockholm Environment Insitute, är också försiktigt positiv.

– Coronaepidemin kan innebära typ av omvälvande global händelse som gör att vi kuggar in i nya och mer klimatsmarta beteendemönster, har han sagt till Expressen.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

TV: Utsläppen minskar över Kina och Italien

Satellitbilderna visar: ”Har aldrig sett något liknande”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.