Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utsläppen från ”jordens lungor” skadar klimatet

Så snabbt har människan och klimatet förvandlat jorden.
Skövling och bränder i Amazonas i Brasilien har lett till att utsläppen är högre än mängden koldioxid som absorberas.
Foto: ANDRE PENNER / AP TT NYHETSBYRÅN
Brandman som försöker släcka en av många bränder i brasilianska Amazonas.
Foto: SANDRO PEREIRA / ZUMA PRESS/IBL

Beskrivningen av Amazonas som ”jordens lungor” är på väg att förlora sin betydelse.

Ny data visar att regnskogen i Brasilien släpper ut cirka 20 procent mer koldioxid än vad den tar upp. 

– Vi vet inte när vi kommit till punkten att det inte går att ta oss tillbaka, säger forskaren Jean-Pierre Wigneron, som ligger bakom den nya studien, till The Guardian

Beskrivningen av Amazonas har visserligen varit omtvistad i forskarvärlden. Argumentet emot är att det även förbrukas syre i fotosyntesen när dött biologiskt material bryts ner. Det återförs i atmosfären som koldioxid. 

Å andra sidan har Amazonas förmåga att absorbera stora mängder koldioxid – och på så sätt minska växthusgaser i atmosfären. 

Nu visar en ny studie att regnskogen som till 60 procent ligger i Brasilien släpper ut mer koldioxid än vad den tar upp. 

Från 2010 till 2019 släpptes 16 miljarder ton koldioxid ut. Samtidigt absorberades cirka 13,9 miljarder ton. Det innebär att det släpps ut cirka 20 procent mer koldioxid i atmosfären än vad som plockas upp, visar studien som publicerats i Nature Climate Change. 

”Halvt förväntade oss det” 

– Vi halvt förväntade oss det, men det är första gången vi har siffror som visar att brasilianska Amazonas har vänt, säger Jean-Pierre Wigneron, forskare på Frankrikes nationella institut för agronomi, INRA.

Att det släpps ut mer koldioxid från regnskogarna beror bland annat på eldning och skövling i Amazonas. 

”Brasilien har sett en kraftig nergång av miljöskyddande politik sedan regeringsbytet 2019”, har INRA sagt i ett uttalande. 

Sedan 2019 är Jair Bolsonaro president i Brasilien. 

Studien täcker den del av regnskogen som ligger i Brasilien. Om resten av Amazonas tas i beaktning tror forskarna att skogen är koldioxidneutral. 

Enligt The Guardian blir miljökampen ännu svårare om regnskogarna också skulle bli en belastning för miljön. 

36 000 kg ”spöknät” hemsöker naturreservat

Forskare på Hawaii har hittat mängder med spöknät och plastavfall.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.