Utrotade djuren – som människan fört tillbaka

Svenske Mikel Utsi tog renen tillbaka till Skottland 1952.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lodjuret var utrotat i stora delar av Europa. Nu har det återinförts i bland annat Schweiz, Frankrike, Italien, Österrike och Tyskland.
Foto: PAUL KLEIVEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Den tasmanska djävulen utplånades från australiska fastlandet, men återinfördes förra året.
Foto: EDDIE SAFARIK / AP NEWS LTD
Runt 2 400 spetsnoshörningar fanns kvar på 1990-talet. Nu har antalet växt till runt 5 600 i Namibia, Sydafrika, Kenya och Zimbabwe.
Foto: SAMWEL NSYUKA / NGORONGORO CONSERVATIO / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vad har ett par svenska renar i Skottland gemensamt med den tasmanska djävulen?

Det handlar om djur som återinförts av människan – efter att ha varit utrotade i naturen.

Människans framfart har varit förödande för livet på planeten Jorden. Mänsklig påverkan kan exempelvis förklara varför 96 procent av alla de däggdjursarter som försvunnit de senaste drygt 100 000 åren dött ut, enligt en studie som publicerades i Science Advances förra året.

Men det finns de som jobbar i motsatt riktning. Flera djur som utplånats i det vilda har räddats av människor, som återinfört arterna i naturen.

Brådskande arbete

Att återinföra en art är en svår balansgång och arbetet tar ofta flera år. Innan en art återinförs måste man utvärdera vilka hot det kan medföra, både mot djurarten och mot omgivningen. Man måste utreda artens roll i ekosystemet. Tiden är också en avgörande faktor, säger ekologen Natasha Robinson, specialiserad på utrotningshotade djur, till CNN.

– Ju mindre tid som gått desto mer sannolikt är det att omgivningen är den samma som när arten dog ut. Men man måste ändå gå till botten med vad det var i omgivningen som ledde till att arten faktiskt utplånades, säger Natasha Robinson, verksam vid Australian National University.

Olika arter medför olika för- och nackdelar och återinförandet måste anpassas därefter. Till exempel kan betande djur minska risken för skogsbränder, medan rovdjur kan hota andra arter.

Svensken tog renar till Skottland

Att återinföra arter i naturen är ett av de mest effektiva sätten att rädda utrotningshotade djur, enligt en studie som publicerades i vetenskapliga tidskriften Conservation Letters förra året. Enligt studien har 48 olika fåglar och däggdjur sannolikt räddats tack vare mänskliga insatser under åren 1993-2020.

Ett återinförande som gått vägen är det av renen i Skottland. 1952 tog svenska samen Mikel Utsi, från Karesuando, med sig en mindre renhjord från norra Sverige till Cairngormbergen. Då hade Skottland inte haft renar sedan 1200-talet. Hjorden består i dag av runt 150 renar.

Några djur som återinförts i naturen

Den kinesiska alligatorn fanns i mängder i Chang Jiang-floden, men minskade i antal i takt med att risfälten ökade. 1999 fanns bara runt 100 alligatorer kvar. 20 år senare mer än fördubblades antalet när 120 uppfödda alligatorer släpptes ut.

Den arabiska oryxen var ett populärt jaktbyte, men utrotades på 1970-talet. Sedan dess har den återinförts i Israel, Oman, Saudiarabien, Jordanien och Förenade Arabemiraten. Nu finns runt 6 000 inom hägn och 1 200 ute i det fria.

Przewalskihästen är den enda vildhäst som finns kvar. På 1960-talet var arten så gott som utplånad, men efter att ha återinförts i Mongoliet, Kina och Ryssland finns nu runt 1 900 hästar.


Källa: CNN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.