Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA:s utsläpp minskade med över tio procent

Satellitbilder tagna under 20 år visar att vårarna kommer tidigare, höstarna blir länge och isen vid arktis fortsätter att smälta.
Foto: BENGT EKMAN / NATURFOTOGRAFERNA/IBL

USA:s utsläpp av växthusgaser från energi- och industrisektorn med mer än tio procent under 2020, rapporterar New York Times.

Mängden av utsläpp uppges vara den lägsta nivån på minst tre decennier. 

Den avgörande faktorn ska vara coronapandemin och om trenden fortsätter kan USA att nå ett av sina huvudmål med Parisavtalet, skriver New York Times.

Experter varnar dock för att läget fortfarande är kritiskt och att stora utmaningar väntar för att få utsläppens effekt under kontroll.

– Den viktigaste minskningen förra året var i transportsektorn som är beroende av fossila bränslen, säger forskaren Kate Larsen.

Minskade utsläpp med 14,7 procent

Även innan pandemin har USA:s utsläpp av växthusgaser långsamt minskat sedan 2005. Detta främst för att användningen av kol och de allra mest miljöfarliga typerna av fossila bränslen har minskat. 

Transportsektorn minskade sina utsläpp med 14,7 procent 2020. Ett år då miljontals människor slutade flyga och köra bil till sina arbeten. 

Stockholm kan bli lika varmt som Budapest

Snart kan Europas klimat se väldigt annorlunda ut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.