Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA och Kina överens – ska jobba ihop i klimatkrisen

Så ska USA jobba för klimatet
John Kerry kom överens med Kinas Xie Zhenhu om att samarbeta i klimatkrisen. Nu är han i Sydkorea för vidare diskussioner med sydkoreanska utrikesministern Chung Eui-yong.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden står som värd för ett klimattoppmöte i veckan som kommer.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

USA och Kina har kommit överens om att jobba ihop och med andra länder för att bekämpa klimatkrisen. 

Nyheten kommer bara ett några dagar innan president Joe Bidens virtuella klimattoppmöte.

USA:S klimatsändebud John Kerry och hans motpart i Kina, Xie Zhenhu, nådde en överenskommelse under Kerrys besök i Shanghai i veckan, uppger det amerikanska utrikesdepartementet i ett uttalande.

”USA och Kina förbinder sig att samarbeta med varandra och med andra länder för att tackla klimatkrisen, vilket måste tas itu med, snabbt och med allvar”, skriver de i ett gemensamt uttalande, rapporterar AP.

Efter Shanghai har John Kerry åkt vidare till Sydkorea för vidare samtal.

Kina och USA är de två största klimatutsläpparna i världen och står tillsammans för nästan hälften av de fossila utsläppen som värmer upp planeten. Att de kom överens i frågan kommer som en liten överraskning, eftersom relationen mellan Kina och USA är sämre än på många år. Människorättsfrågan i Xinjiang, Kinas krossande av demokratrörelsen i Hongkong och landets hotfulla agerande gentemot Taiwan och i det Sydkinesiska havet har fått länderna rejält på kollisionskurs. 

Stefan Löfven nobbades av Biden

Den 22-23 april hålls klimattoppmötet där Joe Biden har bjudit in 40 världsledare att delta, däribland den kinesiska diktatorn Xi Jinping. Bland de inbjudna finns också Danmarks och Norges statsministrar, men Stefan Löfven har fått nobben.

Inför eller under mötet väntas USA och andra länder ge nya, mer ambitiösa utfästelser om nedskärningar i klimatutsläppen, skriver AP. Joe Biden har sagt att kampen mot uppvärmningen är en av hans topprioriteringar som president och en av hans första åtgärder som president var att se till att återansluta USA till Parisavtalet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.