Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA är tillbaka – anslöt sig till Parisavtalet igen

Joe Biden gav order om Parisavtalet
Joe Biden har återanslutit USA till Parisavtalet
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
USA ska försöka minska utsläppen med 25 % till 2025 – men efter Trumps beslut blir det svårt.
Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

USA är formellt tillbaka i Parisavtalet. 

Bara timmar efter sitt tillträde skrev Joe Biden under ordern – och nu är USA med igen. 

Dagen efter valet förra året blev USA det första landet i världen att lämna Parisavtalet, som slöts 2015. Donald Trump luftade idén redan 2017, men det tog två år innan han begärde utträde – och ytterligare ett innan utträdet var klart. Efter den, åtminstone formellt, korta sejouren utanför avtalet är USA tillbaka.


https://twitter.com/UNFCCC/status/1362749025435471875

Joe Biden gjorde tidigt klart att han tänkte återansluta USA och bara timmar in på sin mandatperiod skrev han under ordern om det. Nu, en månad senare, träder det i kraft.

Därmed är USA återigen ett av de nästan 200 länder som deltar i arbetet med att försöka hålla den globala uppvärmningen under två grader, men helst under 1,5 grader, jämfört med förindustriella temperaturer.

”I dag är en bra dag i vår kamp emot klimatkrisen... arbetet att minska våra utsläpp har redan börjat”, skriver utrikesminister Antony Blinken på Twitter.

https://twitter.com/SecBlinken/status/1362752636261457931

Trump drog tillbaka restriktioner på klimatutsläpp

Enligt avtalet lovar USA att ha minskat sina klimatutsläpp med minst 25 procent 2025, jämfört med utsläppen 2005. Enligt analyser ligger man dock långt ifrån målet. Under Trump drogs en rad initiativ från Obama-eran tillbaka och restriktioner på klimatutsläpp från till exempel kraftverk och bilar skrotades. Nu ligger USA på en nivå där man skulle nå en minskning på 17 procent.

– Om vi hade hållit oss till den politik som Obama och Biden förde hade vi nått drygt 20 procent, säger professor Andrew Light till NPR

På torsdagen sa Vita huset-rådgivaren Liz Sherwood-Randall att de extrema vinterförhållandena i Texas och många andra delstater i centrala och södra USA är en påminnelse om att klimatförändringarna är verkliga, skriver NPR.

Under förra året drabbades USA av hela 22 klimatrelaterade katastrofer som var och en kostade minst en miljard dollar. 

Trump om Parisavtalet


Trump: Parisavtalet ”dödar” den amerikanska ekonomin

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.