Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uråldriga havssniglar riskerar att utrotas

Hör Greta Thunbergs krav EU-ledarna
Havssniglarna Pteropoda riskerar att dö ut på grund av ökade koldioxidutsläpp enligt en ny studie.
Foto: Matt Wilson/Jay Clark / NOAA NMFS AFSC
Arkivbild.
Foto: PER-OLOV ERIKSSON / IBL/NATURFOTOGRAFERNA

Havssniglarna Pteropoda, även kallade ”Sea angels”, fanns i våra hav redan på dinosauriernas tid.

Men nu hotas deras existens av klimatförändringarna, enligt tidskriften Scientific American.

I oktober i år släpptes en stor studie om snigeldjuren, som trots sitt enkla yttre överlevt flera historiska klimatförändringar som tagit livet av andra djurarter.

Men trots sin överlevnadsförmåga fruktar forskarna nu att djurets dagar kan vara räknade på grund av ökade koldioxidhalter i haven, som dels skadar ekosystemet och dels hämmar deras matsmältningssystem.

”Även om forskningsresultaten visar på en motståndskraft bland pteropoder när det kommer till tidigare försurning av haven så är det inte troligt att de någonsin, under hela sin evolutionära historia, mött globala förändringar av den här magnituden och med den här hastigheten som vi ser i dag”, skriver forskarna i studien.

I rapporten skriver forskarna att sniglarnas öde kan bli en varning för framtida klimathot likt de kanariefåglar som användes förr i tiden för att varna gruvarbetare för gaslarm.

Lövin (MP): ”Oroad över att vi inte kommer att lösa klimatkrisen”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.