Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppvärmningen tömmer haven vid ekvatorn på liv

Två tredjedelar av höjningen har skett de senaste 50 åren.
Klimatkrisen gör att artrikedomen försvinner från haven vid ekvatorn.
Foto: CAT HOLLOWAY/ WWF-CANON

Klimatkrisen tömmer haven på liv omkring ekvatorn. 

En ny studie visar att vattnet blivit alltför varmt för många arter att överleva i, skriver the Guardian.

– Det kan ge oanade konsekvenser, säger marinbiologen Ove Hoegh-Guldberg.

Analysen har gjorts på nästan 50 000 olika havslevande arter mellan åren 1955 och 2015 och resultaten är nedslående. En fortsatt uppvärmning, vilket är oundvikligt, kommer att se till att alltmer liv försvinner från haven omkring ekvatorn framöver, skriver the Guardian

Enligt forskarna har inte uppvärmningen påverkat de bottenlevande arterna, men fiskar och andra fritt simmande arter har minskat drastiskt. 

– Arterna har inte helt försvunnit, de är bara borta från tropikerna, säger professor David Schoeman, en av medförfattarna till studien, till the Guardian

Han menar dock att risken för att arter ska börja dö ut också är överhängande.

– Det handlar inte bara om den gradvisa uppvärmningen, utan även de värmeböljor som kommer allt tätare och blir mer extrema.

Unik artrikedom försvinner 

Artförflyttningen påverkar människor som bor i områdena på flera sätt. Dels handlar det om att samhällen som är beroende av havet för att få sin mat inte längre har någon fisk att ta upp. Det kan även handla om samhällen som är beroende av att turister strömmar till för att se en unik artrikedom, som inte längre kommer att finnas där. Forskarna säger även att bandet runt ekvatorn som påverkas blir bredare och bredare.

– Vi behöver agera nu. Klimatförändringarna är här och vi ser redan massiva förändringar i den biologiska mångfalden. Jag är orolig över var det här slutar, säger David Schoeman.

Marinbiologen Ove Hoegh-Guldberg, som inte är inblandad i studien, säger till the Guardian att resultaten är väntade – och att ”oanade konsekvenser” är svåra att förutspå. Som exempel ger han att rovdjur och deras bytesdjur inte nödvändigtvis förflyttar sig enligt samma mönster, eller att förflyttningarna blandar arter som aldrig levt sida vid sida tidigare och därigenom skapar stor osäkerhet i hur ekosystemet fortskrider.

Tusentals fångades på bild.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.