Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Upptäckten: Bin byggde kupa av plastmaterial

Forskare i Argentina har upptäckt en bikupa, helt byggd i plastmaterial.Foto: TASS / VLADIMIR SMIRNOV/TASS/SIPA USA SIPA USA

Forskare i Argentina har upptäckt en bikupa, helt byggd i plastmaterial, rapporterar 

Sveriges radio. 

Anledningen kan vara att bina anpassat sig till miljöer som är kraftigt påverkade av människan.

I vanliga fall använder bin löv, lera, blomblad eller stenar för att bygga sitt bo med små celler där larverna sedan föds upp. Men forskare från Argentinas nationella institut för jordbruksteknik fann under en fältstudie ett bi som bitit loss ovala bitar från två sorters plast, en tunn som skulle kunna vara från en påse och en lite tjockare sort, som använts till kupskapandet.

Theresa Pitts-Singer vid USA:s jordbruksdepartement säger till tidskriften New Scientist att nästa steg är att ta reda på hur detta påverkar bina. Plasten kan å ena sidan utsöndra gifter som kan vara skadliga för insekten. Å andra sidan kan det vara ett sätt att anpassa sig till miljöer som är kraftigt påverkade av människan.