Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppföljaren till den älskade filmen får ett miljöbudskap

Prinsessan Elsa återvänder i Frost 2.
Foto: DISNEY / AP TT NYHETSBYRÅN

Frost 2, uppföljaren till megasuccén Frost, är en allegori för hur människan kommer att drabbas av klimatförändringarna.

Det menar sajten Grist, som har fått se filmen på förhand. 

Frost, berättelsen om prinsessorna Anna och Elsa, är den mest inkomstbringande animerade filmen genom tiderna. Bara i Sverige lockade den över 670 000 biobesökare, och totalt har den spelat in över tio miljarder kronor.

Det säger sig självt att haussen inför uppföljaren är enorm. Nu rapporterar sajten Grist att Frost 2 kommer att gå i klimatkampens tecken. 

Frost 2 har miljöbudskap

Enligt Grist är handlingen i filmen, som har premiär på juldagen i Sverige, en film utan tydliga skurkfigurer i mänsklig form. Hotet består nämligen av skiftande väder – klimatförändringar som hotar framtiden för riket Arendal. 

”Det finns många ledtrådar som visar att den är en allegori för vår planets kris”, skriver Grist. 

”Extremt läskig”

I filmen har klimatförändringarna sin förklaring i att prinsessas Elsas förfäder byggt en damm på mark tidigare ägd av Arendals ursprungsbefolkning. Det är detta mänskliga ingripande som lett till att naturen reagerar. Lösningen är att ta bort dammen – men då kan Elsas stad översvämmas. 

”Om du vill prata med dina barn om några av de svårare aspekterna av klimatkrisen, som att den är extremt läskig och har sin bas i historien – och du inte har något emot att kolla på 103 minuter av tecknade figurer som sjunger och läser, bland annat renar – då kan det här vara filmen för dig”, skriver Grist. 

Här är den nya ”Frost”-trailern – Disneys succé återvänder

LÄS MER: Allt om nya Frost 2

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.