Ungdomarna plockade 1,6 ton skräp – på tre timmar

Det var även Djurgården fotbolls p-17 lag.
Foto: Städa Sverige

I helgen har fyra idrottslag i Stockholm plockat skräp vid två naturområden.

Resultatet:

1,6 ton på tre timmar.

Det är idrottens miljöorganisation Städa Sverige som i helgen engagerat ungdomarna att plocka skräp på Gärdet och Djurgården i Stockholm, i samarbete med Östermalms stadsdelsförvaltning.

Resultatet blev hisnande 1,6 ton på tre timmar, vilket Mitti Stockholm var först att berätta.

– Det är mycket mer än man tror. Går man en promenadsträcka och tittar så ser man hur mycket skräp som ligger. Framför allt papper och plast, men även metaller och glas, säger Mikael Örnliden, projektledare på Städa Sverige till Expressen.

Organisationen involverar ungdomslag över hela Sverige i olika städprojekt. I det här fallet hade Östermalms stadsdelsförvaltning valt ut områdena som behövde städas, sedan håller Städa Sverige en utbildning i hållbarhet och miljöfrågor för ungdomarna.

”Nedskräpningen ökar”

Soporna som samlades i helgen sorterades och sedan fick ungdomslagen 5 000 kronor var.

Hur reagerar ungdomarna?

– Enbart positivt. Det är ett roligt sätt att tjäna pengar till laget, komma ut i friska luften och göra nytta. Vi har en lång kö av föreningar som vill städa. Företag och kommuner hjälper till och finansierar. Vårt mål är att få fler att stötta oss för att kunna fördubbla antalet ungdomar som får städa per år, från 15 till 30 000.

Ökar skräpet eller har vi blivit bättre?

– Tillverkningen av förpackningar och nedskräpningen ökar. Framför allt plast. Vi är duktiga i Sverige på att sortera men vi kan alltid bli bättre. Vi försöker verkligen nå ut med budskapet till ungdomar att man måste jobba hållbart och inte skräpa ner, säger Mikael Örnliden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.