Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ungas stora skräck för klimatförändringarna

Klimatkrisen gör unga oroliga inför framtiden.
Foto: NOAH BERGER / EPA / TT
Över hälften av de unga i en ny undersökning säger att de tror att mänskligheten är dömd till undergång.
Foto: JORGE SAENZ / AP/ TT

60 % av unga i en stor global undersökning är mycket oroliga över klimatkrisen.

Över hälften tror att mänskligheten är dömd till undergång.

Forskare vid University of Bath har genomfört en undersökning, den uppges vara den största i sitt slag, där 10 000 personer mellan 16 och 25 år gamla i tio länder har svarat på frågor om klimatkrisen och hur de klarar av att hantera det. 

Svaret: Inte särskilt bra. 

Nästan 60 % av de svarande säger att de är väldigt eller extremt oroade över klimatförändringarna – 84 % är åtminstone något oroade. Över två tredjedelar säger också att de känner sig nedstämda eller rädda på grund av det förändrande klimatet – nästan lika många har ångestkänslor. 

Hela 77 % tycker att framtiden är skrämmande och 56 % menar att mänskligheten är dömd till undergång. 

Världens ledare sviker de unga

Resultatet av undersökningen kommer bara sex veckor innan nästa stora klimatmöte, det som hålls i Glasgow i månadsskiftet oktober-november – och budskapet från de unga till makthavarna är tydligt. 65 % svarar att världens regeringar har svikit de unga. Nästan lika många anser att de ljuger om vilka effekter de åtgärder som görs kommer att få. Bara 31 % anser att det görs tillräckligt för att undvika katastrof.

Studiens författare säger att unga är förbryllade överregeringarnas underlåtenhet att gå till handling. 

– Klimatångest är direkt kopplat till regeringarnas overksamhet i frågan. De unga känner sig övergivna och svikna av sina regeringar, säger Caroline Hickman, studiens huvudförfattare, till BBC

– Vi tittar inte bara på hur de känner, utan vad de tänker också. Fyra av tio tvekar om att ha barn. Myndigheter måste lyssna på vetenskapen och inte se på unga som känner sig oroliga som avvikande.

Undersökningen är genomförd i Storbritannien, Finland, Frankrike, USA, Australien, Portugal, Brasilien, Indien, Filippinerna och Nigeria. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.