Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unga vägrar att skaffa barn – av klimaträdsla

En pojke i Kenya i ett sopberg vid en kanal som mynnar ut i Nairobi-floden.
Foto: DANIEL IRUNGU / EPA TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg är en av många unga som tagit aktion för att protestera mot klimatförändringarna. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN

Föräldrar ångrar att de skaffar barn och unga vägrar.

En studie visar att fler väljer att inte skaffa barn – av rädsla för en kommande klimatapokalyps.

Studien, som 600 personer deltog i, riktade sig till personer som redan i dag upplever en klimatoro. 96 procent var väldigt eller extremt oroade över hur deras potentiella barn skulle må i en klimatförändrad värld.

– Jag känner att jag inte med gott samvete kan föra ett barn till den världen och tvinga dem att försöka överleva vad som kan vara apokalyptiska förhållanden, säger en 27-årig kvinna enligt The Guardian. 

Åsikterna baseras på antagandet om en global uppvärmning, enligt forskarna.

”Jag är livrädd” 

Men det är inte bara unga som inte skaffat barn som räds en klimatapokalyps.

6 procent av de föräldrar som svarade på studien mår i dag dåligt över att de skaffat barn.

– Jag orkar att jag fick barn eftersom jag är livrädd att de skulle behöva uppleva världens undergång på grund av klimatförändringar, säger en 40-årig kvinna i studien.

En 31-årig kvinna:

– Klimatförändringen är för mig en ensam anledning till att jag inte vill ha biologiska barn. Jag vill inte föda ett barn in till en döende värld. Jag vill gärna vara en mamma.

”Abstrakt och tråkigt” 

Att ha barn innebär också att den personen kommer att producera motsvarande en livstid koldioxid, vilket bidrar till uppvärmningen av planeten.

Bara 60 procent av de tillfrågade är oroliga över koldioxid-fotavtrycket.

– Rädslan över koldioxid-fotavtrycket tenderar att vara abstrakt och tråkigt, säger Matthew Schneider-Mayerson vid Yale-NUS Collegei Singpore som ledde studien.

– Men rädslan för redan existerande eller potentiella barn var riktigt djup och känslomässig. Det var ofta hjärtskärande att ta in under samtalet – flera personer lättade verkligen på hjärtat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.