Unga aktivister oroliga – vill stämma regeringen

Alexander Ahl, 19, och Saga Hedén, 16, är två av de unga klimataktivisterna som driver Auroramålet.

En grupp unga klimataktivister har gått ihop med jurister för att stämma den svenska staten. 

Anledningen?
De anser att Sverige har gjort för lite för att bekämpa klimatförändringarna.

Projektet kallas för Auroramålet, är politiskt obundet och har i nuläget 80 medlemmar, fördelat på unga klimataktivister, jurister och juriststudenter.

Det berättar Alexander Ahl, 19, och Saga Hedén, 16, som är två av ungdomarna som har engagerat sig i Auroramålet.

– Jag känner att jag har svårt att lita på makthavare när de skriver på avtal och pratar väldigt mycket, men sedan faller i hanteringen. Jag känner inte att jag kan lita på att det här kommer lösa sig med de medel som görs nu, det är inte tillräckligt, säger Saga Hedén.

– Sverige lever inte upp till vare sig de åtaganden man sagt själva eller det man skrivit på, till exempel Parisavtalet. De gör inte tillräckligt för att minska klimatförändringarna, fyller Alexander Ahl i.

Auroragruppen har hittills bara haft virtuella möten, till följd av coronapandemin.
Foto: Privat/Skärmdump

Känner oro: ”Ska inte behöva vara så”

Både Alexander Ahl och Saga Hedén uttrycker stor oro för framtiden. Inte bara för sig själva, utan kanske framför allt för andra världen över som just nu drabbas hårdast av klimatförändringarna.

– Det finns människor i stora delar av världen som drabbas av det här fast det inte ska behöva vara så. Bara för att jag kanske inte möter den här krisen dagligen så betyder inte det att den inte finns, säger Saga Hedén.

Alexander Ahl instämmer och tillägger:

– Det är inte bara de där isbjörnarna 200 mil bort som drabbas utan det påverkar människor här i Sverige och globalt. Det är inte bara ett miljöproblem utan även ett samhällsproblem som gör att människor får det sämre, Alexander Ahl. 

Vill inspirera andra att stämma sina regeringar

Att stämma sitt land för undermålig klimathantering är ingen ny idé, utan har genomförts i flera länder tidigare. Ett av de mest uppmärksamma fallen utspelade sig i Nederländerna, där en grupp som kallade sig Urgenda stämde regeringen – och vann. 

När Aurora-gruppen lämnar in sin stämning är inte helt klart än, men när det väl sker hoppas de att det inte bara ska leda till en fällande dom som kräver större ansträngningar från regeringen. De vill även bidra till att skapa en större diskussion om klimatfrågor.

– Vägen dit är också viktig, att få upp frågan i medierna, informera och göra det till en stor debatt, säger Saga Hedén.

– Förhoppningsvis inspirerar det här andra länder till att göra samma sak, att andra medborgare stämmer sina stater. Vi vill inte bara vinna i domstolen utan vi vill också väcka opinion, säger Alexander Ahl. 

Greta Thunberg blir bronsstaty – ska inspirera studenter

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.