Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ung kvinna gripen efter Gretas tweet om Indien

Från oktober 2020
Den indiska klimataktivisten Disha Ravi, 21, har gripits.
Foto: Privat
Tusentals protesterar mot gripandet av Disha Ravi.
Foto: SUBHASH SHARMA / POLARIS POLARIS IMAGES

Disha Ravi, en ung klimataktivist från Indien, har gripits för att ligga bakom den ”handbok” som bland annat Greta Thunberg delade på sin Twitter. 

Handboken skulle hjälpa demonstranterna att göra sin röst hörd för att stödja bondeupproret.  

– Hon var den som delade handboken till Greta Thunberg, säger den indiska polisen enligt CNN. 

I början av februari uttryckte klimataktivisten Greta Thunberg sitt stöd för bondeupproret i Indien. Thunberg lade också upp en handbok för hur såväl influensers som demonstranter kunde göra sina röster hörda i protesterna.

Nu har den indiska klimataktivisten Disha Ravi, 21, gripits efter misstanke om att hon står bakom handboken, skriver CNN. 

– Ravi har hjälpt till att sprida missnöje mot den indiska staten, säger polisen på en presskonferens. 

Greta pekas ut som kriminell

Sedan uppgifterna om Ravis gripande har tusentals namnunderskrifter samlats in mot fängslandet. 

Och under måndagen greps ytterligare aktivister som misstänks för att ha hjälpt till att redigera och sprida ”handboken”. 

Myndigheterna i Indien har bedömt Greta Thunbergs handling som kriminell. Och några dagar efter att Thunberg delade handboken samlades flera aktivister ur den religiösa gruppen ”enad hinduisk front”. 

Bilder på Greta Thunberg brändes upp och de bar plakat med budskap om att ”omvärlden inte ska lägga sig i Indiens interna angelägenheter”. 

Foto: HINDUSTAN TIMES / HINDUSTAN TIMES/SIPA USA SIPA USA
Greta Thunberg var en av många som uppmanade till protester i Indien i början av februari.
Foto: MAYANK MAKHIJA/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / MAYANK MAKHIJA/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Det är bondeupproret

Bondeupproret är en proteströrelse som kämpar mot ett antal kontroversiella lagförslag i Indien, som gruppen menar kommer göra den agrikulturella delen av befolkningen fattigare. Lagförslagen favoriserar storföretag vilket då slår hårt mot den enskilde, menar de.

Miljontals indier har anslutit sig till rörelsen och under de senaste tre månaderna har protesterna varit omfattande. De flesta demonstranterna kommer från regionerna Punjab och Haryana. Bondeupproret är i grunden en ekonomisk protest, men många ur rörelsen tillhör Indiens religiösa minoritet sikher.

Från Gretas resa i USA: ”Vi är ett team”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.