Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Underrättelsechefen: Vi klimatspionerar på andra länder

Joe Bidens nya löften om klimatet
Spionhögkvarteret. MI6 spionerar för att säkerställa att alla gör sitt i klimatkampen.
Foto: PETE MACLAINE / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Brittiska underrättelsetjänsten spionerar på andra industriländer för att säkerställa att de uppfyller sina klimatlöften.

Det berättar MI6-chefen Richard Moore i en intervju med Times Radio.

– Lita på, men bekräfta, säger han enligt the Independent.

Chefen för MI6, den brittiska underrättelsetjänsten, Richard Moore säger till Times Radio att ”grönt spioneri” måste vara en del av deras arbete, för att säkerställa att länder uppfyller sina löften när det gäller klimatkrisen.

– När det gäller klimatförändringarna, där alla behöver vara med och spela rättvist, så måste man ibland kolla för att säkerställa att alla gör vad de ska, säger Richard Moore.

Orden kommer bara dagar efter det virtuella klimatmötet under ledning av USA:s president Joe Biden, där världsledarna lovade att arbeta för att dra ner på koldioxidutsläppen. 

Vända utvecklingen – eller ett misslyckande

Kina och Ryssland utlovade ingenting i siffror, men många andra länder gjorde det. USA lovade att dra ner på sina utsläpp med 52 % till 2030 jämfört med 2005, Japan utlovade en 46-procentig minskning och Sydkorea lovade att inte längre finansiera nya kolkraftverk.

Boris Johnson, den brittiska premiärministern, har också nyligen utlovat stora nedskärningar av utsläppen – 78 % till 2035, jämfört med 19990.

– Om vi verkligen vill stoppa klimatförändringarna måste det här vara året då vi blir allvarliga i det arbetet. 2020-talet kommer att kommas ihåg som årtiondet då världsledarna antingen förenade sig för att vända utvecklingen, eller som ett misslyckande, sa Boris Johnson.

Så snabbt har klimatförändringarna förvandlat jorden

Se 37 år av dramatiska förändringar i nya funktionen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.