Det var i december förra året som Expressen kunde avslöja att batteriavfall från Sveriges största återvinnare ska ha dumpats bland annat på en åker i Kumla.
Återvinningsföretaget, finska Urecycle, skyllde då på underentreprenören LMAG. Man sa att de brutit avtalet.
Nu har företaget ansökt om konkurs. Sedan tidigare har även ett annat företag, också med kopplingar till batteriskandalen och med ett 30-tal anställda, avslutat hela sin verksamhet.
– Det är företaget själva som begärt konkursen. Vi är nu i ett inledningsskede och ska utreda vad vi kan och inte kan göra, säger konkursförvaltare Carlos Costa.
Tre män i 50-årsåldern sitter häktade misstänkta för grovt miljöbrott. En av dem har kopplingar till LMAG och en till det företag som tidigare gått i konkurs.
Tusentals ton
Avfallet, som kallas för svart massa och som ska ha dumpats i åkern, kommer från återvinningen av alkaliska batterier. Det har även påträffats på en byggtomt i Örebro och på LMAG:s soptipp i Eskilstuna.
Enligt experter som Expressen pratat med är innehållet farligt för naturen. Marcus Sundbom arbetar som enhetschef på institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi på Stockholms universitet.
– Detta påverkar markorganismer och annat direkt. Men den stora risken är så klart att det kommer ut i grundvattnet, eller når ytvatten, där det finns väldigt känsliga organismer, har han tidigare sagt i en intervju med Expressen.
Åklagare Helena Eckerrot Flodin har konstaterat att det kan röra sig om tusentals ton batteriavfall som riskerar ha dumpats i naturen.
Senast den 27 februari kan hon väcka åtal för grovt miljöbrott.