Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ukrainakriget kan orsaka global matkatastrof

”Det absolut bästa du kan göra är att skänka pengar”
Ett vetefält i närheten av byn Zhovtneve i Ukraina.
Foto: VALENTYN OGIRENKO / REUTERS X03345

Konsekvenserna av Rysslands invasion av Ukraina riskerar att orsaka en global matkatastrof.

Hotet om uteblivna exporter från två av världens största matproducenter sammanfaller med matpriser som skenade redan innan kriget. 

– Kommer innebära en katastrof för hela världen, speciellt dem som redan kämpar för att mata sina familjer, säger IFAD:s ordförande till The Guardian.

Redan innan den ryska invasionen av Ukraina var världen mitt inne i en omfattande matkris. Priserna på allt från pasta, kaffe och mjölkprodukter var på kraftig uppgång – till stor del på grund av coronapandemin och effekterna av klimatkrisen.

Men nu riskerar en kris bli en katastrof. Hotet mot de livsviktiga matexporterna från Ryssland och Ukraina håller på att driva upp de globala matpriserna till nivåer som inte skådats sedan finanskrisen 2008, rapporterar The Guardian

Tillsammans producerar länderna mer än en fjärdedel av världens vete och står även för en betydande del av den globala produktionen av majs och sojabönor. Nu ser det ut som att exporterna av dessa oumbärliga grödor kan gå förlorade. 

Enligt FN:s mat- och jordbruksorgan (FAO) riskerar ukrainska bönder att inte kunna så något vete under våren – samtidigt som man befarar att Kreml kommer begränsa de ryska veteexporterna som hämnd på västvärldens sanktioner.

De som redan lider mest kommer drabbas hårdast

Som situationen ser ut nu kommer konsekvenserna bli katastrofala, menar Gilbert Huongbo ordförande FN-organet IFAD. 

– Fortsätter den här konflikten, som redan är en tragedi för dem som är direkt inblandade, kommer det innebära en katastrof för hela världen, speciellt dem som redan kämpar för att mata sina familjer, säger han till The Guardian. 

För Afrika och Mellanöstern kan konsekvenserna bli särskilt förödande då de står för ungefär 40 procent av all veteimport från Ryssland och Ukraina. 

Samtidigt är det människorna i dessa regioner som redan drabbas hårdast av de matkriser som orsakas av torka och andra väderförhållanden som ytterligare förvärras av klimatförändringarna. 

Rapport: Förändringarna sker snabbare än väntat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.