Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tyskland stryper stöd till Brasilien – för avskogningen i Amazonas

En skogsarbetare i färd med att såga ner ett träd i Amazonas.Foto: WERNER RUDHART / DPA/IBL

Tyskland har bestämt sig för att dra tillbaka motsvarande 350 miljoner kronor i stöd till Brasilien.

Detta eftersom landet inte gör tillräckligt för att hindra avskogningen av Amazonas.

De uteblivna pengarna förväntas påverka flera miljöprojekt i Brasilien.

Däremot berörs inte den så kallade Amazonasfonden på 87 miljoner dollar (runt 880 miljoner kronor). De pengarna får Brasilien varje år från framför allt Norge – och i viss del även Tyskland – för att minska avskogningen av Amazonas. 

Felaktigt av miljöministern

Nyligen påstod den brasilianske miljöministern att pengar från Amazonasfonden använts felaktigt av miljöorganisationer i landet. Därför skulle systemet göras om.

Inga bevis presenterades däremot för påståendet, och både Norge och Tyskland protesterade mot de nya reglerna som var tänkta att införas.

– Den brasilianska regeringens politik i Amazonas väcker tvivel om huruvida en fortsatt minskning av avskogningen fortfarande sker, förklarade Tysklands miljöminister, Svenja Schulze, för tidningen Tagesspiegel.

Brasiliens högerpopulistiska president Bolsonaro, som ju kraftigt ökat skogsavverkningarna i landet sedan han tillträdde, påstås ha svarat att landet inte behöver Tysklands pengar.

Uttalandet stämmer inte

Enligt experter som naturnyhetssajten Mongabay pratat med, stämmer inte Bolsonaros uttalande. 

Flera miljöprojekt i landet är helt beroende av utländsk finansiering. Detta på grund av landets usla finanser. 

Brasiliens ökande avverkningar i Amazonas anses kunna leda till ytterligare neddragningar i Amazonasfonden, och att kanske även Norge minskar stödet till landet. Något som norrmännen redan hotat med.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.