Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tyskland planerar förbud mot plastpåsar

Tysklands regering förbereder en lag om förbud för plastkassar. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Användningen av plast ökar både i Sverige och globalt.

Den tyska regeringen vill nu införa ett nytt förbud mot plastkassar, rapporterar TT.  

– Mitt departement kommer att lägga ett förslag om ett förbud, säger miljöminister Svenja Schulze.

I strävan att komma bort från slit- och slängsamhället och begränsa användningen av plast vill Tysklands regering göra sig av med de flitigt använda plastkassarna.

– Mitt departement kommer att lägga ett förslag om ett förbud för plastkassar, säger miljöminister Svenja Schulze utan att ange någon tidsplan. 

Det finns redan frivilliga överenskommelser med handeln om att begränsa användningen. De har varit framgångsrika men inte tillräckliga, enligt Svenja Schulze. 

Plasten har ökat med 40 procent i Sverige

Förra året röstade EU-länderna för att införa ett förbud mot vissa engångsartiklar av plast, som sugrör, bestick, och bomullspinnar. De nya reglerna börjar gälla från 2021. 

Sverige meddelade i juli att man vill ta förbudet ett steg längre och utreder nu möjligheten att få bort plastmuggar och livsmedelsbehållare för engångsbruk. Förhoppningen är att kunna införa förbudet om två år.

Användningen av plast ökar både i Sverige och globalt. Mängden plast som används i Sverige har ökat med över 40 procent på bara fem år, enligt en sammanställning från Naturvårdsverket. Plastförpackningarna står för en stor del av ökningen.