Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tydlig nedgång av flygresor på grund av coronaviruset

De firar semestern hemma i Sverige: "Ska tänka på vårt klimat"
Coronakontroll på flygplatsen i Skopje.
Foto: GEORGI LICOVSKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Turister som ankommer till Rovaniemi flygplats bär munskydd.
Foto: KAISA SIREN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Flygandet har minskat på grund av coronaviruset.
Foto: PETER MACDIARMID/SHUTTERSTOCK / PETER MACDIARMID/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Flera flygbolag ställer in resor i coronasmittans spår. 

Globalt minskade antalet kommersiella flygavgångar för första gången med 4,3 procent i februari, enligt Flightradar24.

– Det är möjligt att det här får folk att börja tänka på sitt resande, säger Anna-Karin Nyström på Naturvårdsverket.

Minskad efterfrågan på flygresor efter utbrottet av coronavirus har lett till att flera stora flygbolag ställer in avgångar. Senast i dag meddelade Norwegian att de bantar antalet avgångar mellan Europa och USA. 

I Storbritannien gick det regionala flygbolaget Flybe i konkurs under natten till torsdag. Konkursen är den första i coronavirusets spår, men bedömare tror att fler bolag kan drabbas.

– Det kommer att slå hårt mot flygbranschen, säger Mikael Robertsson.

Coronaviruset leder till minskat flygande

Han är delägare i den svenska flygsajten Flightradar24, som sedan fyra år tillbaka för statistik över antalet globala flygavgångar. Hittills har antalet avgångar haft en stabil uppgång på runt fem till tio procent per år, men i februari skedde för första gången en nedgång på 4,3 procent.

– Det är ett trendbrott. Vi mäter bara antalet avgångar, men jag kan tänka mig att antalet passagerare minskat ännu mer. Jag har förstått att många flyg går tomma, säger Mikael Robertsson. 

I Kina är siffran desto högre. Där har flygtrafiken på landets 25 största flygplatser minskat med 80 procent. När arbetare i landet tvingats isolera sig har även många industrier stått stilla, vilket har lett till att koldioxidutsläppen minskat med 25 procent i Kina.

”Kan bli en ögonöppnare för vissa” 

Flygresor är för många den största källan till utsläpp och står för runt fem procent av den globala klimatpåverkan. I Sverige har flygresandet länge ökat – men det senaste året har det skett ett litet trendbrott. Branschen har pekat ut klimatdebatten och nyordet ”flygskam” som boven i dramat.

– En flygresa som man undviker kan påverka de individuella utsläppen väldigt mycket. Man brukar säga att en resa till Spanien tur och retur motsvarar ett ton koldioxidekvivalenter, och totalt står varje privatperson i snitt för fem ton per år, så det är en stor andel, säger Anna-Karin Nyström, chef för Klimatmålsenheten på Naturvårdsverket.

Enligt henne är det svårt att bedöma om coronavirusets utbrott kan bidra till ytterligare minskat flygande bland svenskarna.

– Vi kommer säkert att se en minskad andel flygresor över hela året, även om man exempelvis kan ta igen en missad tjänsteresa. Men det är möjligt att det här får folk att börja tänka på sitt resande. Om man ställer in en resa till Alperna och i stället väljer att turista i svenska fjällen, kanske det kan bli en ögonöppnare för vissa, säger Anna-Karin Nyström.

TV: Läkaren: Så känns det att ha corona

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.