Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tvillingarna bakom vegan-succén: "Klimataspekten är tyngst vägande"

Emma och Amelia står bakom kontot "Vegansk matlåda" på Instagram.
Foto: @veganskmatlåda
Vegansk plankstek, någon?
Foto: @veganskmatlåda
Friterad skagentoast.
Foto: @veganskmatlåda
Att laga vegansk mat är inte svårt, menar tvillingarna.
Foto: @veganskmatlåda

Tvillingarna Emma, 22, och Amelia, 22, driver tillsammans "Vegansk matlåda".

Nu hoppas de att fler ska skippa animaliska produkter och upptäcka det veganska köket.

– Man måste inte hela tiden tänka på att det ska vara klimatsmart, det får man på köpet med de veganska alternativen, säger Emma.

I ett år har enäggstvillingarna lagt ut recept efter recept. Allt från hemmagjorda mästerverk till veganisering av svensk husmanskost har blivit en del av Instagramkontot "Vegansk matlåda", som i skrivande stund når ut till över 8 000 följare.

Emma och Amelia Oller Westerberg hjälps åt att laga maten, ta bilderna och lägga ut recepten på kontot och den tillhörande bloggen i samma namn.

Visste du att gravad lax enkelt kan omvandlas till gravad morot? Eller att det enda "vilda" i en hemmagjord viltgryta kan vara de röda vinbären i gelén? Emma och Amelia hoppas att fler ska inse att veganskt inte behöver vara synonymt med svårt.

– Först blev vi lakto- ovovegetarianer mest för att vi tyckte synd om djuren. Det gick från djuretiken till att det blev för klimatets skull, säger Emma.

"Klimataspekten är den tyngst vägande"

På fritiden utbildar sig systrarna till civilingenjörer. När intervjun är över måste de återgå till att plugga inför en tenta. Samtidigt menar de att arbetet bakom kontot inte krockar med studierna – eftersom matlagningen är något de båda älskar.

Vem är den bästa vegankocken av er, då?

– Vi har olika styrkor, vilket är skönt, säger Amelia och systrarna skrattar.

– När man ser efterätter är det Emma. Smoothies och hälsosamt är jag. Och det göttiga innehållet gillar vi båda.

https://www.instagram.com/p/Bc5Jacrj6JQ/?taken-by=veganskmatlada

Hur viktig är klimataspekten i veganism för er?

– Klimataspekten är den tyngst vägande. Det har vi i tanken och belyser ofta när vi pratar med folk, eftersom vi märker att de är intresserade av det, säger Amelia.

– Man måste inte hela tiden tänka på att det ska vara klimatsmart, det får man på köpet med de veganska alternativen, instämmer Emma.

Vill få fler att äta vegetariskt

De pratar om soja som används som foder till boskapsdjur som i stället kan gå raka vägen till människors tallrikar, om regnskogarna som skövlas och hur köttindustrin på många sätt påverkar klimatet.

– Vi vill få folk att äta mer vegetariskt och underlätta trenden som vi ser, att byta ut biffen mot något mer klimatsmart. Kött har tagit en för liten del i debatten, och det är kul att belysa det nu, säger Amelia.

– Det är också kul att visa att veganism kan vara peppigt och kul och att du fortfarande kan få en geggig burgare eller krämig pasta. Många är fast i den gamla bilden av vad veganism är, fortsätter Emma.


LÄS OCKSÅ: Ingalill, 99, bestämde sig – nu är hon vegan 


De är båda överens om att det inte alls är svårt att veganisera eller laga vegansk mat.

– Vår 85-åriga mormor är beviset på att vem som helst kan. Hon visste inte vad skillnaden på havregrädde och laktosfri grädde var, och nu får vi veganska kanelbullar, kallops och allt möjligt, säger Amelia.

https://www.instagram.com/p/BcmfnbtDqtx/?taken-by=veganskmatlada

Nybörjartips från Emma och Amelia:

Börja inte äta saker du inte gillar – det finns förmodligen annat vegetariskt du tycker om.


Hitta substitut för korv, burgare och annat du känner igen.


Det finns andra grönsaker än gurka och tomat. Testa något nytt!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.