Emma och Amelia står bakom kontot "Vegansk matlåda" på Instagram. Foto: @veganskmatlådaEmma och Amelia står bakom kontot "Vegansk matlåda" på Instagram. Foto: @veganskmatlåda
Emma och Amelia står bakom kontot "Vegansk matlåda" på Instagram. Foto: @veganskmatlåda
Vegansk plankstek, någon? Foto: @veganskmatlådaVegansk plankstek, någon? Foto: @veganskmatlåda
Vegansk plankstek, någon? Foto: @veganskmatlåda
Friterad skagentoast. Foto: @veganskmatlådaFriterad skagentoast. Foto: @veganskmatlåda
Friterad skagentoast. Foto: @veganskmatlåda
Att laga vegansk mat är inte svårt, menar tvillingarna. Foto: @veganskmatlådaAtt laga vegansk mat är inte svårt, menar tvillingarna. Foto: @veganskmatlåda
Att laga vegansk mat är inte svårt, menar tvillingarna. Foto: @veganskmatlåda

Tvillingarna bakom vegan-succén: "Klimataspekten är tyngst vägande"

Publicerad

Tvillingarna Emma, 22, och Amelia, 22, driver tillsammans "Vegansk matlåda".

Nu hoppas de att fler ska skippa animaliska produkter och upptäcka det veganska köket.

– Man måste inte hela tiden tänka på att det ska vara klimatsmart, det får man på köpet med de veganska alternativen, säger Emma.

I ett år har enäggstvillingarna lagt ut recept efter recept. Allt från hemmagjorda mästerverk till veganisering av svensk husmanskost har blivit en del av Instagramkontot "Vegansk matlåda", som i skrivande stund når ut till över 8 000 följare.

Emma och Amelia Oller Westerberg hjälps åt att laga maten, ta bilderna och lägga ut recepten på kontot och den tillhörande bloggen i samma namn.

Visste du att gravad lax enkelt kan omvandlas till gravad morot? Eller att det enda "vilda" i en hemmagjord viltgryta kan vara de röda vinbären i gelén? Emma och Amelia hoppas att fler ska inse att veganskt inte behöver vara synonymt med svårt.

– Först blev vi lakto- ovovegetarianer mest för att vi tyckte synd om djuren. Det gick från djuretiken till att det blev för klimatets skull, säger Emma.

"Klimataspekten är den tyngst vägande"

På fritiden utbildar sig systrarna till civilingenjörer. När intervjun är över måste de återgå till att plugga inför en tenta. Samtidigt menar de att arbetet bakom kontot inte krockar med studierna – eftersom matlagningen är något de båda älskar.

Vem är den bästa vegankocken av er, då?

– Vi har olika styrkor, vilket är skönt, säger Amelia och systrarna skrattar.

– När man ser efterätter är det Emma. Smoothies och hälsosamt är jag. Och det göttiga innehållet gillar vi båda.

https://www.instagram.com/p/Bc5Jacrj6JQ/?taken-by=veganskmatlada

Hur viktig är klimataspekten i veganism för er?

– Klimataspekten är den tyngst vägande. Det har vi i tanken och belyser ofta när vi pratar med folk, eftersom vi märker att de är intresserade av det, säger Amelia.

– Man måste inte hela tiden tänka på att det ska vara klimatsmart, det får man på köpet med de veganska alternativen, instämmer Emma.

Vill få fler att äta vegetariskt

De pratar om soja som används som foder till boskapsdjur som i stället kan gå raka vägen till människors tallrikar, om regnskogarna som skövlas och hur köttindustrin på många sätt påverkar klimatet.

– Vi vill få folk att äta mer vegetariskt och underlätta trenden som vi ser, att byta ut biffen mot något mer klimatsmart. Kött har tagit en för liten del i debatten, och det är kul att belysa det nu, säger Amelia.

– Det är också kul att visa att veganism kan vara peppigt och kul och att du fortfarande kan få en geggig burgare eller krämig pasta. Många är fast i den gamla bilden av vad veganism är, fortsätter Emma.

 

LÄS OCKSÅ: Ingalill, 99, bestämde sig – nu är hon vegan 

 

De är båda överens om att det inte alls är svårt att veganisera eller laga vegansk mat.

– Vår 85-åriga mormor är beviset på att vem som helst kan. Hon visste inte vad skillnaden på havregrädde och laktosfri grädde var, och nu får vi veganska kanelbullar, kallops och allt möjligt, säger Amelia.

https://www.instagram.com/p/BcmfnbtDqtx/?taken-by=veganskmatlada

 

Nybörjartips från Emma och Amelia:

Börja inte äta saker du inte gillar – det finns förmodligen annat vegetariskt du tycker om.

 

Hitta substitut för korv, burgare och annat du känner igen.

 

Det finns andra grönsaker än gurka och tomat. Testa något nytt!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag