Greta Thunberg i Iowa: ”Värdsledarna beter sig som barn”

Svenska klimataktivisten möttes av jubel i Iowa City.
Greta Thunberg ansluter till klimatstrejken i Iowa City på fredagen.
Foto: PAUL CHIASSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg har tidigare deltagit i strejker i New York, Washington och Montreal.
Foto: VALERIE BLUM / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Geoff Lauer, en av organisatörerna.
Foto: Expressen TV
Många är på plats för klimatstrejken i Iowa City.
Foto: Expressen TV
Greta Thunberg fångade publikhavet på bild.
Foto: Greta Thunberg / Twitter
Foto: Expressen TV
1 / 7

IOWA CITY/STOCKHOLM. Tustentals människor samlades i Iowa City där Greta Thunberg gjorde dem sällskap. 

16-åringen möttes av stort jubel när hon gick upp på scenen för hennes fjärde klimatstrejk sedan ankomsten till Nordamerika. 

– Världsledarna fortsätter att bete sig som barn och någon måste vara den vuxna i rummet, sa Greta Thunberg. 

Drygt en halv miljon människor deltog i klimatprotesten i Montreal förra veckan.

Parallellt pågick demonstrationer runtom i hela världen – och under fredagen fortsatte ungdomarna att strejka tillsammans med organisationen Fridays for future. 

– Greta ser ut att komma i tid. Hon blev försenad en halvtimme först, men de har lyckats ta in det. Bilen behövde laddas tydligen, sa Geoff Lauer, en av organisatörerna, inför protesten. 

Så hon tar sig hit i Teslan? 

– Visst, det gör hon.

Klockan 19.30 svensk tid anlände hon till klimatstrejken och klev upp på scen och mötes av demonstranter som skanderade hennes namn. 

Några minuter senare la klimatkämpen upp en bild på folkhavet på sitt Twitter-konto.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1180175299373408262

Klimatstrejkarna på plats uppmanade flera politiker till att vidta åtgärder, samtidigt som publiken skanderade: ”Inga fler ursäkter!” och ”Stoppa kolet nu!”

Strax före klockan 20 svensk tid började Greta Thunberg tala. 

– Wow. Jag är otroligt stolt och ärad att få vara här i vackra Iowa med alla er. Det är så många människor här. Jag tror ingen av oss förväntade oss så mycket folk. Tack så mycket alla för att ni kom hit. 

Se hela Gretas tal här.

– Det här är det stora hoppet. Att så många människor som samlas en vardag med så kort varsel, fortsätter hon. 

Hon tog senare upp de tidigare klimatstrejkerna som ägt rum runtom i världen. 

– Förra veckan och veckan dessförinnan samlades över sju miljoner människor för klimatstrejker i fler än 180 länder. Det är ingenting du kan fortsätta ignorera, säger hon.

Därefter vände sig Greta Thunberg till världsledarna.  

– Vi krävde en säker framtid och ledare att agera. Men de lyssnade inte. Som vi alla vet så misslyckades klimatmötet. Det var tråkigt nog det vi förväntade oss. Att stå bakom forskningen är fortfarande för obekvämt för dem, och det måste förändras, säger hon.

Greta Thunberg: ”Någon måste vara den vuxna i rummet” 

Greta Thunbergs tal möttes av jubel flera gånger. 

– Oavsett vad så måste vi fortsätta. Hur hopplös den än verkar vara så måste vi fortsätta och inte tillåta oss själva att ge upp. Det är inget alternativ. Världsledarna fortsätter att bete sig som barn och någon måste vara den vuxna i rummet. 

– De har ignorerat oss tidigare och kommer göra det igen. Vi är förändringen och det kommer oavsett om de gillar det eller inte. 

Hon avslutade sitt tal med att plocka fram sin berömda ”Skolstrejk för klimatet”-skylt som hon haft med sig till riksdagen varje fredag senaste året. 

– Tack alla igen. Ha en bra dag och fortsätt! Ge aldrig upp. 


Många samlades för klimatstrejken i Iowa.
Foto: Expressen TV

Greta Thunberg klimatstrejkar i Iowa City

Sedan hon anlände till USA förra månaden har Greta Thunberg deltagit i demonstrationer i New York, Washington och Montreal. Iowa City blir därmed hennes fjärde stad som hon strejkar i under hennes resa genom Nordamerika. 

Spenderar dagen i vackra Chicago. I morgon ansluter jag till klimatstrejken i Iowa City!”, skrev 16-åringen i går på Instagram. 

https://www.instagram.com/p/B3K0SJiC0pT/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=dlfix

Demonstranterna samlades i centrala delarna av staden. 

Iowa City har, sedan klimatstrejkerna kom till staden för några månader sedan, vidtagit åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna, skriver CBS2 Iowa. 


Expressens klimatreporter Jessica Berg om Fridays For Futures strejk i Iowa.

Studenter på skolan South East Junior High School i Iowa City har tidigare berättat att de bland annat demonstrerar för att mer än 60 procent av skolbyggnadens energi kommer från kolkraftverk – och man uppmanar sin skolledning att i stället satsa på solenergi. 

Yardley Whaylen, som tillhör en grupp som är med och anordnar fredagens strejk, har berättat om bakgrunden till varför Greta Thunberg kom till just deras stad. 

– Genom kraften i Twitter. Vi har ett aktivt Twitter-konto som hon både har sett och retweetat inlägg ifrån. Nyligen fick även våra medlemmar Mo och Diego skriva en gästkrönika för Teen Vogue, om hur Greta har inspirerat ungdomsledare, har han tidigare sagt till CBS2 Iowa. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.