Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tusentals elever skolstrejkar – Angela Merkel: Bra initiativ

Skolstrejk för klimatet i Hamburg. Foto: FOCKE STRANGMANN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg anslöt sig till de demonstrerande ungdomarna i Hamburg på fredagen. Foto: DANIEL REINHARDT / AP TT NYHETSBYRÅN
Angela Merkel. Foto: KERSTIN JOENSSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Initiativet startades av svenska Greta Thunberg, 16.

Nu är eleverna som skolstrejkar för klimatet tiotusentals runtom i Europa – och det uppskattas av Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

– Jag välkomnar att unga personer demonstrerar, säger hon.

Allting började i slutet av förra sommaren, då Greta Thunberg stillsamt satte sig med en skylt utanför riksdagen i Stockholm i stället för att gå till skolan.

Hon ville med sin skolstrejk uppmärksamma politikerna på klimatförändringarna – och få dem att agera.

Sen dess har den nu 16-åriga Greta Thunberg blivit känd över hela världen, och hennes initiativ har inspirerat tiotusentals skolungdomar i Europa. Den senaste månaden har den unga klimataktivisten från Sverige anslutit sig till skolstrejkande ungdomar i bland annat Belgien, Frankrike och nu Tyskland.

Skolstrejk för klimatet i Hamburg

På fredagen gav sig tusentals högstadieelever ut på gatorna i Hamburg för att marschera mot klimatförändringarna tillsammans med Greta Thunberg.

I Tyskland har skolstrejk för klimatet på fredagar döpts till ”fredagar för framtiden”. Här syns fredagens demonstration i Hamburg. Foto: FOCKE STRANGMANN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

När förbundskansler Angela Merkel får frågan om vad hon tycker om skolstrejkerna svarar hon enligt BBC att Tyskland bara kan nå sina klimatmål om man har stöd från den breda massan.

– Så jag välkomnar att unga personer, skolelever, demonstrerar och säger till oss att snabbt göra något åt klimatförändringarna, säger Merkel enligt BBC.

Greta Thunberg hyllas av Angela Merkel. Foto: DANIEL REINHARDT / KERSTIN JOENSSON /AP TT NYHETSBYRÅN

Hon fortsätter:

– Jag tycker att det är ett väldigt bra initiativ.

Kritiken mot skolstrejkarna i Tyskland

Greta Thunberg och de andra ungdomarna har samtidigt fått kritik. Hamburgs utbildningschef Ties Rabe skriver på Twitter:

”Ingen gör världen bättre genom att strunta i skolan”.

Och utbildningsministern i delstaten Nordrhein-Westfalen – där Köln är största stad – har sagt att elever som inte går i skolan riskerar disciplinära åtgärder.