Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tusentals döda laxar i Alaska – forskare: ”Beror på värmen”

Kyligare temperaturer på ingång.
Fiskebyn Petersburg i sydöstra Alaska i USA
Hettan minskar syret i vattnet – och får laxarna att kvävas, enligt forskare. Foto: Stephanie Quinn-Davidson / CNN
Laxarna har dött innan de haft en chans att lägga rom. Nu ska forskare undersöka om detta påverkar laxpopulationen i Alaska framöver. Foto: Stephanie Quinn-Davidson / CNN
Enligt forskaren Stephanie Quinn-Davidson är massdöden bland laxarna den värsta hon sett under de åtta år hon jobbat. Foto: Stephanie Quinn-Davidson / CNN

Tusentals laxar har dött i Alaska.

Enligt forskare beror det på sommarens värmebölja, skriver CNN. 

– 2019 har överskridit de värden vi förutsåg som ett ”worst-case scenario” 2069, säger forskaren Sue Mauger till tv-kanalen.

Alaska har – liksom flera andra delar av världen, bland annat Europa – drabbats av en värmebölja utan motstycke i sommar.

Nu skriver CNN att värmen har orsakat massdöd bland laxar i den amerikanska delstaten. Forskare har noterat att ett flertal laxarter har dött.

Stephanie Quinn-Davidson, chef vid Yukon Inter-Tribal Fish Commission i Alaska, berättar för CNN att hon fick höra från lokalbor om döda fiskar i vattnet i Koyukuk River. Hon tog då med sig en grupp forskare på en expedition i slutet av juli och kunde räkna till 850 döda laxar.

Forskare: Tusentals döda laxar i Alaska

Men gruppen uppskattar att den verkliga siffran är fyra till tio gånger större. Det innebär i så fall tusentals döda fiskar.

Forskarna letade efter tecken på sår, parasiter eller infektioner på fiskarna – utan resultat. Tvärtom, laxarna var fortfarande fyllda med ”vackra ägg”, berättar Stephanie Quinn-Davidson för CNN. Eftersom massdöden sammanföll med värmeböljan drog forskarna i stället slutsatsen att det varma vattnet stressade fiskarna så pass mycket att de dog.

– Jag har aldrig hört om något i denna utsträckning tidigare. Jag är inte säker på att folk hade förväntat sig ett så högt dödstal i floderna, säger Stephanie Quinn-Davidson till CNN.

Värsta tänkbara scenariot – år 2069

Forskare har sen 2002 mätt vattentemperaturen runt Cook Inlet strax söder om Anchorage i södra Alaska. Aldrig tidigare har man uppmätt en temperatur på motsvarande drygt 24,4 grader (76 Fahrenheit) – förrän nu, skriver CNN. Den 7 juli uppmättes motsvarande drygt 27,6 grader (81,7 Fahrenheit) i en större laxström.

– 2019 har överskridit de värden vi förutsåg som ett ”worst-case scenario” 2069, säger forskaren Sue Mauger till CNN.

Hon berättar att värmen påverkar laxarna på olika sätt. Bland annat kan de tappa energi så att det inte orkar lägga rom – och därmed dör med friska ägg i magen.

Snart kan Europas klimat se väldigt annorlunda ut.