Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Turisternas favoritstrand täcks av giftigt vitt skum

Här är de fem mest förorenade länderna i världen.
Chennai i Indien plågas av återkommande skumföroreningar.Foto: R.PARTHIBHAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Barn leker i skummet trots att det är giftigt.Foto: R.PARTHIBHAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Marina Beach i juli.Foto: MANISH SWARUP / AP TT

En blandning av föroreningar, industriavfall och rester från tvättmedel gör att giftigt skum just nu väller upp över stranden Marina Beach i Indien.

Trots experternas varningar är det många ur lokalbefolkningen, däribland barn, som passar på att leka i skummet.

Det är en av Indiens mest berömda stränder – populär bland såväl lokalbefolkning som turister – belägen i staden Chennai som plågas av återkommande skumföroreningar i samband med monsunperioden. I år bedöms läget vara bättre än vanligt.

– Det är definitivt inte bra att folk vadar i skummet, men de förstår helt enkelt inte riskerna, säger forskaren Pravakar Mishra till nyhetsbyrån AFP.

Främst handlar det om hudproblem som kan uppstå när folk leker och tar selfies i det giftiga skummet, som uppges utsöndra en frän lukt.  

Giftigt skum täcker stranden i Indien

Föroreningar i både vatten och luft är ett växande problem i Indien. Bara 40 procent av avloppen i Chennai och andra storstäder hanteras på ett korrekt sätt, enligt Pravakar Mishra.

– Resten åker rätt ut i havet och detta är vad som händer. Föroreningar är nu ett större hot mot Indiens stränder än stigande havsnivåer. 

Chennai är Indiens sjätte största stad och i somras kom även rapporter om akut vattenbrist i området, efter att stadens vattenreservoarer torkat ut.

I flera veckor tvingades medborgare köa i timmar vid lastbilar som fraktat rent vatten till staden.

Se stranden – före och efter:

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/before-after-image/marina-beach-i-chennai/

Akut vattenbrist i Chennai efter att sjö torkat ut:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.