Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommunen gör reklam för bilskrot i skogen – JO-anmäld för miljöbrott

Vi reder ut skillnaden på klimat och väder.
Bilkyrkogården i Båstnäs i Årjängs kommun i Värmland.
Foto: LEIF GUSTAFSSON
Bilkyrkogården i Båstnäs i Årjängs kommun i Värmland.
Foto: LEIF GUSTAFSSON
Bilkyrkogården i Båstnäs i Årjängs kommun i Värmland.
Foto: LEIF GUSTAFSSON
Bilkyrkogården i Båstnäs i Årjängs kommun i Värmland.
Foto: LEIF GUSTAFSSON
Bilkyrkogården i Båstnäs i Årjängs kommun i Värmland.
Foto: LEIF GUSTAFSSON
Bilkyrkogården i Båstnäs i Årjängs kommun i Värmland.
Foto: MARIE PETTERSSON
Bilkyrkogården i Båstnäs i Årjängs kommun i Värmland.
Foto: TOMAS IVANSSON
1 / 8

Årjängs kommun marknadsför den omtalade bilskroten i skogen som en stor turistattraktion.

Nu har en besökare anmält kommunen med hänvisning till miljöbrott.

Det rinner ut bensin, olja, glykol, kvicksilver och bly från bilarna i mark och vatten, heter det i anmälan.

– Området är inte prioriterat, men vi vet att vi på sikt måste gå in och ta prov, säger Britt-Marie Öjstrand, miljöchef i Årjäng.

Runt tusen gamla bilvrak står i varierande grad av upplösning på bröderna Ivanssons gamla bilskrot i Båstnäs i Värmland. Träd växer genom bilar, blommor och blad blandar sig med plåt, vindrutor och motordelar. 

Bilkyrkogården i skogen i Årjängs kommun lockar många besökare. Men alla är inte entusiastiska. 

”Pågående miljöförstöring”

Rolf Johansson var där på genomresa i somras och blev upprörd över mängden av skrotbilar ute i naturen. Nu har han JO-anmält kommunen som han anklagar för att strunta i ”pågående miljöförstöring”.

– Det läcker olja och bränsle. Det finns batterier kvar som kan läcka. Jag såg olja kvar i en motor, jag kunde lyfta upp oljestickan, det var olja upp till toppen, säger Rolf Johansson.

– Kommunen är tillsynsmyndighet. Det är märkligt att kommunen inte bevakar en så stor bilskrot. Konstigt att ingen miljöorganisation har reagerat, säger han.

Han skriver i sin JO-anmälan:

”Att detta är ett pågående miljöbrott verkar inte bekymra kommunledningen … Oljetråg och bränsletankar … läcker ut restkvantiteter i mark och vatten … I gamla bilvrak finns även bromerade flamskyddsmedel i säten, kvicksilver i glödlampor, bly från batterier, PCB, glykol o.s.v. Det är högst anmärkningsvärt att en kommun inte tar sitt ansvar.”

Inte prioriterat

Britt-Marie Öjstrand, bygg- och miljöchef i Årjängs kommun, säger att Båstnäs ”inte är bortglömt” men att det finns många andra prioriterade tillsynsområden. Hon förklarar att läget där inte anses vara akut eftersom skogen växer och man inte ser någon miljöpåverkan med blotta ögat ­– så platsen har ”inte upplevts som mest störande ur miljösynpunkt”

– I Båstnäs växer enormt mycket skog, inte bara sly utan storskog. Man hör fågelkvitter, ser ekorrar. När man på ytan inte ser någon större miljöpåverkan prioriteras området inte. Därmed inte sagt att det inte finns något i jorden, för att få bra svar måste vi ta prover, säger Britt-Marie Öjstrand.

– Vi struntar inte i det, vi vet att vi till sist måste titta på det. Vi har en inlett diskussion med länsstyrelsen om stöd för att ta markprover. Vi jobbar på att få in en ansökan om stöd i höst, säger hon.

Kommunen gör reklam

Enligt Rolf Johansson är det hans JO-anmälan som satt fart på kommunen, enligt Britt-Marie Öjstrand hade man diskuterat detta tidigare.

Kommunen för inte fram några miljösynpunkter på sin hemsida, där bilarna beskrivs som ”en installation där naturen är den viktigaste aktören”:

”Bilkyrkogården är ett monument över en tid som flytt. Nu kan bilarna i Båstnäs ses som en installation där naturen är den viktigaste aktören. Med åren har Båstnäs blivit en kulturell mötesplats för konstnärer och framför allt fotografer från hela världen.”

Och Värmlands officiella besökssida skriver om den ”magiska miljön”:

”Magisk miljö”

”En minst sagt annorlunda upplevelse … den magiska miljön där … naturen sakta men säkert tagit över. En vacker, sällsam och nostalgisk resa tillbaka i tiden.”

Markägaren Tomas Ivansson berättar att hans far och farbror startade en bilverkstad på platsen 1953. Sedan övergick de till bilskrot. 

Båstnäs ligger nära norska gränsen och de gjorde stora affärer med Norge eftersom norrmän på den tiden enligt lag inte fick importera personbilar. Däremot gick det bra att ta in en bil i tre delar – det räknades som reservdelar – och sedan montera ihop dem hemma i Norge.

Sålde till norrmän

När det 1960 blev tillåtet för norrmän att importera bilar fortsatte bröderna Ivansson att sälja reservdelar.

– Jag har inga intentioner att plocka bort det. Kommunen vill inte ta bort det, det är en av de större turistattraktionerna i Årjäng, dessutom gratis. Den enda som förlorar pengar är jag, på alla stölder i våra hus på platsen, säger Tomas Ivansson.

– Alla bilar tappades på olja och batterier lämnades in eftersom bly hade skrotvärde. Inga nya bilar har kommit till efter 1978 förutom ett tiotal av familjens egna, i dem kan det finnas olja, säger han.

Experter varnar

Experter är eniga om att gamla bilar kan vara en miljöfara om de inte tömts på alla miljöfarliga delar.

– Gamla bilar kan innehålla miljöfarliga ämnen som olja, drivmedel, batterisyror, kvicksilver, kadmium och PCB. Om de inte blivit tömda kan det läcka ut i mark och vattendrag. Det kan vålla förgiftning och förorening, säger Ingela Grudin, handläggare på Naturvårdsverket.

– Bilar riskerar att läcka farliga ämnen om de bara får stå. Men det är höga krav på bilåtervinnare i dag.  Så länge man har alla tillstånd och följer alla regler tycker jag att det är en väldigt grön bransch, säger Andreas Frössberg, projektledare på stiftelsen Håll Sverige rent.


Platsen känd för sina vackra stränder med klart blått vatten – men inte nu längre.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.