Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Turistattraktion i Berlin ockuperad av klimataktivister

– Jag har varit väldigt engagerad i Fridays for future och även jobbat med ett hållbarhetsprojekt för nyanlända på Skurup folkhögskola. För många från till exempel Syrien och Sudan är klimatet en freds- och rättvisefråga, och det är så vi behöver prata om klimatet för att bygga en bred rörelse, säger Helen Wahlgren, 55, SFI-lärare i Malmö som här står tillsammans med Kandra Wahlgren, 20, som jobbar på Ica, vid Segerkolonnen i Berlin, Tyskland.Foto: Extinction rebellion
Alla de fem vägarna runt monumentet som står i en upptagen trafikkorsning är just nu blockerade och polis är på plats.Foto: Extinction rebellion
– Jag har två barn på 4 och 1,5 år. Jag mådde dåligt för att jag inte kunde påverka deras framtid, vem är jag i den här stora frågan? Jag fick ångest och blev lamslagen. Men jag vägrar gå med på att jag inte har makt att påverka, säger Emelie Ribeiro, 37 år från Göteborg, på plats i Berlin.Foto: Extinction rebellion
Klockan 04 under måndagsmorgonen började Extinction rebellion bygga en blockad vid Segerkolonnen, Siegessäule, en av Berlins främsta turistattraktioner.Foto: Extinction rebellion
Tysk polis avlägsnade flera demonstranter från Potsdamer Platz på måndagskvällen. Foto: CLEMENS BILAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Aktiviströrelsen Extinction rebellion ockuperade under måndagsmorgonen sevärdheten Segerkolonnen i centrala Berlin. 

Liknande aktioner sker nu i 60 städer världen över och är enligt rörelsen starten på en ny våg av internationella uppror för att makthavare ska agera på klimatnödläget. 

– Det är inte politiken som kommer att lösa klimatkrisen, utan vi i Extinction rebellion, säger Aleksandra Eriksson, 37 år, på plats vid monumentet i Berlin.

Klockan 04 under måndagsmorgonen började Extinction rebellion bygga en blockad vid Segerkolonnen, Siegessäule, en av Berlins främsta turistattraktioner. 200 svenskar är på plats för att tillsammans med tyska klimataktivister sätta press på makthavare att agera mot klimatnödläget och artdöden. Liknande aktioner sker i bland annat London, Paris, Amsterdam och New York.

Alla de fem vägarna runt monumentet som står i en upptagen trafikkorsning är just nu blockerade. Enligt Emelie Ribeiro, 37 år och lärare i svenska som andraspråk, är stämningen lugn då polisen har spärrat av vägarna längre bort och leder om trafiken. 

Det här är Extinction rebellion

En internationell rörelse som med fredlig civil olydnad vill sätta press på makthavare att agera mot klimatnödläget och artdöden.

Använder sig av lokala, nationella och globala aktioner som blockader och så kallade die-ins, där människor spelar döda. 

Rörelsen vill att regeringen ska starta en demokratisk process där medborgare ska komma fram till hur samhället ska ställa om. 

Hon började engagera sig i rörelsen under hösten 2018 och har tidigare deltagit i flera aktioner. 

– Jag känner att jag måste vara här för jag tror att det är ett väldigt konkret sätt för oss vanliga människor att kunna påverka politikerna att ta klimatkrisen på allvar och börja agera, säger Emelie Ribeiro som varit uppe sedan strax efter klockan 02.

”Känner en oerhörd sorg”

Emelie Ribeiro säger att hon känner sig väldigt trygg på plats där hon uppskattar att omkring tusen personer nu befinner sig.

– Här är väldigt lugnt, vi har frusit på morgontimmarna men nu värmer solen oss. Vi har haft en stor ringdans runt monumentet.

Att hon började engagera sig i rörelsen beror bland annat på hennes barn.

– Jag har två barn på 4 och 1,5 år. Jag mådde dåligt för att jag inte kunde påverka deras framtid, vem är jag i den här stora frågan? Jag fick ångest och blev lamslagen. Men jag vägrar gå med på att jag inte har makt att påverka, säger Emelie Ribeiro och tillägger: 

– Det är många känslor, vi är många som oroar oss och vill agera, men jag känner också en oerhörd sorg, varför ska vi behöva göra detta? Klimatfrågan har legat på många individers axlar och jag blir ledsen när jag tänker på politiken som inte tar klimatkrisen på allvar, säger Emelie Ribeiro.

Starten på globala massaktioner

Enligt Extinction rebellion är blockaden runt Segerkolonnen starten på en ny våg av globala uppror där tiotusentals personer i mer än 60 länder och på varje kontinent fredligt ska blockera regeringsbyggnader och parlament.

Hur länge den nuvarande blockaden i Berlin hålls beror på hur länge poliserna låter aktivisterna hållas. Rörelsen använder inte våld eller gör motstånd, men lyssnar inte heller på avhysning, utan stannar på plats tills de blir bortburna.

– Idag startar vårt fredliga uppror. Vi vill sätta press på makthavare att agera nu och vi hoppas kunna skänka hopp till människor som oroar sig för klimatkrisen och som vill göra något. Vi kommer ta med oss erfarenheterna härifrån och planera än fler massaktioner även i Sverige, säger Aleksandra Eriksson, 37 år och tidigare journalist och pressekreterare i EU-parlamentet, som engagerade sig i rörelsen våren 2018 och nu är på plats i Berlin.  

Hon berättar att de nu bygger upp båten de kallar Livets ark som ska fungera som öppen scen under dagen där det bland annat ska hållas tal.

Vad anser ni om Fridays for future och de klimatstrejker de uppmanat till?

– Vi är olika rörelser men har gemensamma beröringspunkter. De använder sig också av civil olydnad men går inte lika långt som vi eftersom de är barn och minderåriga. Men det här är ett tecken på att klimatrörelsen växer sig starkare och kräver handling nu, säger Aleksandra Eriksson. 

På måndagskvällen började polisen i Berlin att avlägsna flera demonstranter, skriver Welt.

I London lyckades demonstranterna lamslå området Westminster, med bland annat parlamentet och Buckingham Palace. På kvällen hade minst 217 personer gripits av polisen, skriver The Telegraph.

Extinction rebellions tre krav

Världens regeringar måste utlysa nödläge för klimatet och jordens arter och kommunicera hur brådskande det är att ställa om.

Politikerna måste handla omedelbart för att bromsa förlusten av arter och minska klimatutsläppen. Rikare länder som Sverige och Tyskland ska nå netto-nollutsläpp år 2025.

Regeringar måste inrätta och vägledas av ett medborgarråd för klimaträttvisa och ekologisk hållbarhet.