Trumps utspel – vädjar om global uppvärmning

Donald Trump.
Foto: OLIVIER DOULIERY / PICTURE ALLIANCE / CONSOLIDATED DPA
Kölddimma stiger upp från Lake Michigan när temperaturena sjunkit till rekordnivåer.
Foto: CARRIE ANTLFINGER / AP TT NYHETSBYRÅN
Snön har vräkt ner över den amerikanska mellanvästern de senaste dagarna.
Foto: STEVEN SENNE / AP TT NYHETSBYRÅN
Synkroniserad plogoperation för att få bort all snö från motorvägen i Madison.
Foto: JOHN HART / AP TT NYHETSBYRÅN
Hundratals skolor och myndigheter höll stängt under måndagen på grund av den extrema kylan i mellanvästern.
Foto: JOE AHLQUIST / AP TT NYHETSBYRÅN
Al Ross i Minneapolis försöker få bort snön från sin uppfart.
Foto: RICHARD TSONG-TAATARII / AP TT NYHETSBYRÅN
Johan Rockström är mycket kritisk till Donald Trumps uttalande om global uppvärmning.
Foto: OLLE SPORRONG
1 / 8

Polarkylan har tagit ett rekordgrepp om den amerikanska mellanvästern.

Nu vill president Donald Trump att den globala uppvärmningen ska göra comeback.

– Det är oroväckande och ansvarslöst att USA:s president uttrycker sig på det här sättet, säger klimatforskare Johan Rockström.

Isvindar från Arktis har svept in över den amerikanska mellanvästern de senaste dagarna och i Chicago väntas temperaturen sjunka till -29 grader – den lägsta temperaturen som uppmätts i staden sedan januari 1985.

Samtidigt varnar meteorologer för att veckans väderprognos innebär "livshotande extrem kyla" som "kan innebära snabb förfrysning", rapporterar Washington Post.

Polarluften har fått landets president att reagera.

"I den vackra mellanvästern gör vindens kyleffekt att temperaturen når ner till minus 50 grader, det kallaste som någonsin uppmätts. I de kommande dagarna väntas det bli ännu kallare. Människor klarar inte vara utomhus ens i några minuter. Vad i helvete händer med global uppvärmning? Snälla, kom tillbaka snabbt, vi behöver dig!" skriver presidenten på Twitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1090074254010404864

Uttalandet får skarp kritik av Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research i Berlin, ett av världens ledande klimatforskningsinstitut.

Rockström: Det här tar priset

– Det är med djup djup sorg jag tar till mig att han skrivit det här. USA är ett land med världens främsta universitet och några av världens främsta klimatforskare, samtidigt är presidenten djupt okunnig om global uppvärmning, säger han.

Och fortsätter:

– Det är inte ovanligt att Donald Trump skriver provocerande inlägg på Twitter, men det här tar priset. Det är oroväckande och ansvarslöst.

Global uppvärmning innebär inte bara extrem hetta under vissa perioder utan kan samtidigt leda till extrem kyla under vintermånaderna. Johan Rockström menar därför att de nuvarande polartemperaturerna i USA är ett resultat av de klimatförändringar som uppstår på grund av global uppvärmning.

– Den globala uppvärmningen innebär extrema temperaturer, både kallt och varmt, säger han.

Även om han är medveten om att den amerikanske presidenten är skeptiskt inställd till klimatförändringar, är han ändå överraskad av det senaste uttalandet. Samtidigt tror han inte att det får så stor betydelse.

– Majoriteten av amerikanerna kan mer om klimatförändringar än Donald Trump, de har även vant sig vid att han provocerar så jag tror det här inlägget blir relativt betydelselöst, säger Johan Rockström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.