Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trumps stab vägrar publicera klimatlarm: ”Försöker tysta”

Professor Destouni: ”Vi slösar för mycket resurser”
Trump-administrationen mörkar varnande resultat. Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Effekter av ökat koldioxidutsläpp, stigande temperaturer och ostabilt väder.

Flera stora studier varnar om världens klimatförändringar.

Trots det väljer Trump-administrationen att inte publicera de alarmerande resultaten, visar Politicos undersökning.

I USA har det länge forskats om klimatet och flera statsfinansierade studier har blivit hyllade för sina forskningsresultat. Många studier har visat på banbrytande upptäckter. Bland annat att ris förlorar viktiga vitaminer i en kolrik miljö – vilket drabbar 600 miljoner människor världen över vars kost främst består av ris, skriver Politico.

Studierna är granskade av en av världens ledande myndigheter inom vetenskaplig information för jordbrukare och konsumenter, Agricultural Research Service.

Orsakerna till den globala uppvärmningen, som oftast är en politisk laddad fråga, är inte studiernas fokus. Utan i stället innefattar studierna de omfattande effekterna av ett ökat koldioxidutsläpp, stigande temperaturer och ostabilt väder.

Trump-administrationen döljer klimatvarningar

Men trots de varnande studierna väljer Trump-administrationen och USA:s jordbruksdepartement att inte publicera något av materialet. 

– Avsikten är att försöka tysta meddelandet – i detta fall den ökande risken för klimatförändringar orsakade av mänskligheten, sa Michael Mann, en ledande klimatforskare vid Pennsylvania State University och fortsatte:

– Vem förlorar på det här? Folket, som redan har drabbats av förhöjda havsnivåer och orkaner, torka, bränder och värmeböljor, skriver Politico.

Flera forskare menar att administrationen verkar försöka begränsa de bevis som hittats om klimatförändringarnas effekter.

Administrationen har inte publicerat 45 studier. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Människor saknar information

Sekreteraren för jordbruksdepartementet Sonny Perdue som tidigare har varit skeptisk mot klimatvetenskap, har valt att inte kommentera Politicos uppgifter. En talesperson säger att det inte finns några sådana riktlinjer som ska stoppa spridningen av klimatrelaterad vetenskap.

”Forskningen fortsätter. Vi främjar forskningen när forskare är redo för att meddela resultaten, efter att ha gått igenom lämpliga recensioner”, skrev talespersonen till Politico.

Bristen på marknadsföring av studiers resultat leder till att människor inte förstår vad som håller på att hända, skriver Politico.

Sonny Perdue, sekreterare för USA:s jordbruksdepartement, har varit skeptisk mot klimatvetenskap. Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN

”Gör inte ett pressmeddelande”

Politicos undersökning visar att Trump-administrationen systematiskt väljer att mörka de varnande resultaten.

Resultatet av studien om risets avsaknad av vitaminer har departementet aktivt försökt förhindra att sprida. Studien gick igenom en omfattande granskning inom avdelningen men sedan hände det ingenting. Departementet valde att inte publicera studien och uppmanade universitetet i Washington, som gjort studien, att dra tillbaka sitt pressmeddelande av resultaten.

”Det var så ovanligt att någon sa: ”Gör inte ett pressmeddelande”. Vi står för att sprida det fria ordet om den vetenskap vi gör, speciellt när den har en potentiell inverkan på miljoner och miljontals människor”, sa Jeff Hodson, kommunikationsdirektör för universitetet, skriver Politico.

USA:s jordbruksdepartement drar tillbaka pressmeddelanden. Foto: USA TODAY NETWORK / SIPA USA

Ett annat exempel på en studie som departementet mörkat är från i mars i år. Studien konstaterade att ökande temperaturvariationer leder till mer pollen, som bidrar till längre och intensivare allergisäsonger.

”Studien är gjort på flera kontinenter och lyfter fram en viktig koppling mellan den pågående globala uppvärmningen och folkhälsan”, skrev forskarna.

Enligt Politico har 45 studier inte lyfts fram sedan början av Trump-administrationen.