Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps kontrakt kan bli en mardröm för klimatet

Här är de fem mest förorenade länderna i världen.
Donald Trump har avlagt stora arealer åt gas- och oljeindustrin.Foto: OLIVER CONTRERAS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ett oljeraffinaderi i Richmond i Kalifornien.Foto: PAUL SAKUMA / AP TT NYHETSBYRÅN

USA har avlagt nästan 1,5 miljoner kvadratkilometer till gas- och oljeindustrin sedan Donald Trump blev president.

Enligt en ny studie kan industrierna orsaka ett större utsläpp av fossila bränslen än vad EU släpper ut på ett år, skriver The Guardian. 

Den amerikanska naturskyddsorganisationen The Wilderness Society har synat de potentiella utsläppen från gas- och oljeindustrier som fått kontrakt till att bedriva verksamhet från amerikanska myndigheter.

Enligt organisationen har industrierna fått tillgång till nästan 1,5 miljoner kvadratkilometer land och hav sedan Donald Trump blev president, skriver the Guardian.

Sammanlagt beräknas deras utsläpp genom förbränning av fossila bränslen att uppgå i mellan 854 miljoner till 4,7 miljarder ton koldioxidsekvivalenter, beroende på hur aktiva industrierna är.

Det kan alltså bli mer än de 4 miljarder ton koldioxidsekvivalenter som EU beräknas släppa ut per år.

Stor påverkan på klimatet

Enligt The Wilderness Society är resultatet problematiskt.

– Bestämmelserna om de här kontrakten innebär en betydande och långvarig påverkan för klimatet och vår möjlighet att avvärja de värsta effekterna av den globala uppvärmningen, säger organisationen till the Guardian.

Flera demokratiska presidentkandidater har lovat att förbjuda nya gas- och oljeindustrier från att få tillgång till USA:s mark om de skulle ta makten. 

Andra menar att industrierna bör få vara kvar och verka, men att man i stället ska kompensera för utsläppen på andra sätt.

The Wilderness Society menar dock att utsläppen är för stora för att vara möjliga att kompensera.

– Utsläppen på offentlig mark väntas landa långt ifrån de reduktionsmål som föreslagits av ledande klimatforskning, säger organisationen till the Guardian.