Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps drag – snart kan det borras efter olja i vildmarken

Guldpriset närmar sig fem års högsta.
Som ett av sina sista drag har Donald Trump inlett processen att sälja avtal till företag som vill oljeborra i Alaska.
Foto: James Brooks / TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s största naturreservat är på väg att bli en plats för oljeborrning.

Som ett av sina sista drag har Donald Trump inlett processen att sälja avtal till företag som vill oljeborra i Alaska, rapporterar NY Times. 

Det nya beskedet från Trumpadministrationen innebär att företag kan sluta avtal om oljeborrning precis före Joe Biden tillträder som ny president. 

Den blivande presidenten har motsatt sig Trumps förslag, vilket innebär att ett av hans första beslut som president kan bli att stoppa oljeborrningen. 

Platsen i fråga är Arctic National Wildlife Refuge som är hem för sällsynta fåglar, vilda renar och isbjörnar. Den största delen av området är fortsatt orört av människor och därmed har oljeborrningen blivit en stor fråga bland många miljöaktivister. 

– Ytterligare ett sätt för Trumpadministrationen att gå sina allierade i oljebranschen till mötes, säger Adam Kolton, chef på organisationen Alaska Wilderness League, enligt NY Times.

30 dagar på sig att ansöka

– Men det är en besvikelse att den här administrationen ända till slutet bibehåller så liten hänsyn till USA:s offentliga platser, djurlivet och urbefolkningen som är beroende av dem. 

Samtidigt tas beskedet väl emot på andra håll. 

Industrigruppen The American Petroleum Institute säger i ett uttalande att oljeborrning kommer resultera i fler välbetalda jobb och mer pengar till delstaten. 

Det nya beskedet innebär att oljebolagen har 30 dagar på sig att anmäla vilka områden i Alaska de är intresserade av. 

Därefter ska den federala myndigheten Bureau of Land Management, BLM, fatta beslut om försäljningarna inom 30 dagar. 

Obama listar fem saker som Trump gjort fel

Intervjuas av Oprah Winfrey: ”Ljuger på rutin”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.