Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps 6 sämsta beslut för klimatet

Frida Stranne inför Donald Trumps ”State of the Union” inför kongressen i USA.
Frida Stranne är USA-forskare och krönikör i Expressen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
”Trump har i princip rivit upp alla lagar som Obamaadministrationen åstadkom för klimatet”, säger forskaren Frida Stranne.
Moderna toaletter använder fyra gånger mindre vatten per spolning jämfört med nya, men Trump har vunnit publikens gillande när han raljerat om att man numera måste spola 10-15 gånger.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Ett av de kolkraftverk som levererar el till Ohio.
Foto: AXEL ÖBERG / EXPRESSEN

Billig bensin, billiga varor – och färre begränsningar på grund av ”påhittade” klimathot. 

Det är vad president Donald Trump säger sig vilja uppnå när han monterar ner USA:s tidigare insatser på miljöområdet, enligt USA-experten Frida Stranne.

– Det finns en enorm fientlighet mot vetenskap och utsläppsjättarna har stort inflytande, säger hon.

I sitt tal på världsekonomiskt forum i Davos i januari sade Trump att han är en varm anhängare av miljö, ren luft och rent vatten. Men han varnade också för överdriven pessimism i klimatdebatten och tyckte att folk ska sluta lyssna på domedagsprofeter. 

Amerikaner ska inte behöva ändra sin livsstil och finna sig i fåniga påbud om att exempelvis skrota plastsugrör, menar den amerikanske presidenten. 

Nyhetsorganisationen Inside Climate News, som vunnit Pulitzerpriset, konstaterar på sin sajt att Trumps organisation har dragit tillbaka eller åtminstone försökt att förhindra de flesta lagar som syftar till att rädda klimatet. Fram till i december i fjol hade Trump genomfört 131 statliga avregleringar på klimatområdet, enligt Colombiauniversitetets ”Sabin Center for Climate Change Law”.

– Det beror på en rent forskningsfientlig politik som inte grundar sig på kunskap om klimateffekter, säger Frida Stranne, som forskar om amerikansk säkerhetspolitik vid Högskolan i Halmstad.

Hon slutredigerar just nu sin och Sanna Björlings bok ”Supermakten”, där duon förklarar grundbultarna i den amerikanska livsstilen och varför USA har så stort inflytande. Dessutom är Frida Stranne Expressens expert på amerikansk politik och medverkar regelbundet i TV4.

I Trumps löfte om ”America first” finns också en drivkraft att behålla och skapa nya jobb och då är billig kolkraft ett sätt att att på kort sikt smörja hjulen i ekonomin och försöka visa handlingskraft, framhåller Frida Stranne.
Foto: USA TODAY NETWORK /SIPA USA

Under Obama började utsläppskurvan peka nedåt

Hon fortsätter:
– Under president Obamas åtta år vid makten började USA:s utsläppskurva att peka nedåt. Trump har i princip rivit upp alla lagar som Obamaadministrationen åstadkom för klimatet. Man lämnar Parisavtalet, tillåter exploatering av naturresurser, uppmuntrar tillverkning av gamla glödlampor i stället för mer miljövänliga LED-lampor och skojar om ineffektiva moderna toaletter som sparar vatten.

För att förstå stödet för den här politiken måste man vara medveten om att många i USA bara tar del av ensidig medierapportering, framhåller Stranne.

– Klimatfrågan ses av vissa som en påhittad sak från vänstern och av andra som något som ligger i Guds händer och som människan ändå inte kan påverka.

Hon förklarar att det i stor utsträckning är pengar som styr i den amerikanska politiken och att många senatorer är beroende av oljeindustrin för att få bidrag till återvalskampanjer. I Trumps löfte om ”America first” finns också en drivkraft att behålla och skapa nya jobb och då är billig kolkraft ett sätt att att på kort sikt smörja hjulen i ekonomin och försöka visa handlingskraft.

– Samtidigt saknas en plan för hur omställningen av den amerikanska arbetsmarknaden ska se ut – hur människor ska utbildas för nya jobb i stället för att gå ut i arbetslöshet, påpekar Frida Stranne.

Enligt Stranne skulle USA med sina många erkända forskare och sin starka ekonomiska ställning kunna ta på sig ledartröjan när det gäller klimatomställningen, men vill Trump visa sig handlingskraftig genom att lyssna på folket och inte lyssna på en ”liberal, miljövänlig elit”. 

– Klimatfrågan är mer framträdande bland demokraterna och Trump kommer att lägga stort fokus på att attackera genom att slå ner demokraternas kommande presidentkandidats klimatpolitiska förslag, konstaterar Frida Stranne. 

Trumps 6 sämsta beslut för klimatet:

Stoppad utfasning av vanliga glödlampor

Egentligen skulle de traditionella glödlamporna ha tagits bort från den amerikanska marknaden vid årsskiftet, men Trumpadministrationen satte P för utfasningen. Enligt en rapport från det statliga laboratoriet  Lawrence Berkeley National Laboratory kommer det här innebära att USA fram till år 2030 går miste om möjligheten att minska landets koldioxidutsläpp med 540 miljoner ton. 


Vill återinföra toalettstolar som spolar mer 

Moderna toaletter använder fyra gånger mindre vatten per spolning jämfört med nya, men Trump har vunnit publikens gillande när han raljerat om att man numera måste spola 10-15 gånger. Likaså irriterar sig Trump på kranar och duschmunstycken som har inbyggd teknik som sparar vatten och diskmaskiner som av miljöskäl inte längre har snabbprogram. Han har därför bett federala miljöskyddsmyndigheten EPA att titta närmare på detta. 


Kolkraftverken behöver inte längre minska utsläppen

Obama kämpade hårt för ”Clean Power Act” som skulle tvinga kolkraftverken att sänka sina koldioxidutsläpp, men Trumpadministrationen menar att demokraterna överdrev hälsoriskerna

och representanter från industrin hyllar förändringarna. 


Bye-bye Parisavtalet

USA släpper efter Kina ut mest koldioxid av alla länder i världen. Tidigare var USA den enskilt största finansiären av FN:s klimatarbete och Barack Obama lovade att USA skulle skära ner på utsläppen av växthusgaser med 26 till 28 procent fram till år 2030 (jämfört med nivåerna år 2005). Parisavtalet syftar till att bromsa klimatförändringarna och formellt lämnar USA detta senare i år. Men förändringarna har i praktiken redan genomförts på hemmaplan. 


Emot gröna energikällor

Under Trump har USA gått miste om cirka 20 000 jobb inom solenergisektorn. Den största bidragande orsaken till nedgången i satsningarna är Trumps beskattning av solpaneler, uppger Forbes. Trump har även dragit ett streck över energidepartementets satsning på energieffektivitet och förnybar energi som skulle ta fram nya, lovande tekniksatsningar för vindkraftverk och energieffektiva byggnader. Han har också försökt ta bort skattelättnader för elbilar. 


Underlätta att leta olja och kol på allmän mark

Trump vill ha bort alla lagar som sätter gränser för USA:s energiutvinning. Den federala miljöskyddsmyndigheten Environmental Protection Agency har fått instruktioner att sluta samla in data från olje- och gasföretag som ska kartlägga klimatavtrycken. Trumpadministrationen vill underlätta för den som vill utvinna fossila resurser som kol och olja. 


Källor: Inside Climate News, SVT, Forbes, Environmental Protection Agency, Washington Post, NBC News med flera.  

Lär dig mer om FN:s globala mål.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.