Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump vill tysta uttalande om klimatet – UD i förhandlingar

USA har krävt att uttalandet inte nämner klimatförändringar, något som Washington Post avslöjade på torsdagen. Foto: Shutterstock

Spända förhandlingar pågår mellan USA och Sverige inför Arktiska rådets möte nästa vecka. 

USA ville förbjuda Arktiska rådet från att nämna klimatförändringar i ett planerat gemensamt uttalande – något som Sverige och andra deltagarländer inte går med på, enligt Washington Post.

Representanter från svenska UD deltar i diskussionerna.

– Vi vill inte gå händelserna i förväg och spekulera i själva innehållet i deklarationen just nu, säger Rasmus Eljanskog, presskommunikatör vid UD. 

Arktiska rådet håller ministermöte i Rovaniemi i Finland nästa vecka. 

Utrikesminister Margot Wallström (S) kommer vara på plats, tillsammans med bland andra hennes motsvarighet i USA, Mike Pompeo. 

Inför resan pågår känsliga förhandlingar om det gemensamma uttalande som rådet väntas ge i samband med Rovaniemi-mötet. 

USA har krävt att uttalandet inte nämner klimatförändringar, något som Washington Post avslöjade på torsdagen. 

Donald Trumps administration hotade initialt med att vägra skriva under uttalandet om klimatförändringar omnämndes. Övriga länder ville inte gå med på en version som utelämnade ämnet, enligt tidningen.

Utrikesminister Margot Wallström (S) kommer vara på plats vid Arktiska rådets möte i Rovaniemi i Finland nästa vecka. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Donald Trumps administration hotade med att vägra skriva under ett gemensamt uttalande om klimatförändringar omnämndes. Foto: DOULIERY OLIVIER/ABACA / STELLA PICTURES/DOULIERY OLIVIER/ABACA

Förhandlingar pågår: ”Vill inte gå händelserna i förväg”

Representanter från svenska utrikesdepartementet sitter med i förhandlingarna, som fortfarande pågår. 

– Förhandlingar pågår om den här deklarationstexten just nu, och vi hoppas ju förstås att det ska bli en bra deklaration och att alla ska komma överens. Men vi vill inte gå händelserna i förväg och spekulera i själva innehållet i deklarationen just nu, säger Rasmus Eljanskog, presskommunikatör vid UD. 

I ett pressmeddelande från Margot Wallström på fredagseftermiddagen skriver man att hon planerar att ”diskutera klimat, hållbar regional utveckling och internationellt samarbete i Arktis” tillsammans med de andra deltagande länderna. 

https://twitter.com/margotwallstrom/status/1122997868812472320

Wallström i möte med Pompeo i Washington

Wallströms pressekreterare Elin Tibell säger att utrikesministern inte varit personligt inblandad i förhandlingarna om deklarationen, och vill heller inte kommentera hur Wallström ställer sig i frågan om inkluderande av klimatförändringar i texten.

– Det har jag ingen lust att gå in på. Vi säger ingenting mer om det utan vi kommenterar gärna efteråt i så fall. 

Margot Wallström har träffat Mike Pompeo och säkerhetsrådgivaren John Bolton vid möten i Washington i veckan, enligt Washington Post. 

Hon säger i ett uttalande till tidningen:

– Sverige fortsätter att orubbligt arbeta för att minska klimatförändringarnas påverkan och effekten på Arktis, ett av de områden som är känsligast för klimatförändringar. Arktiska rådets arbete med denna fråga är livsviktig och kommer att diskuteras under mötet. 

Artiska rådet är ett samarbete mellan de åtta arktiska länderna: Sverige, Norge, Danmark, Island, Finland, Kanada, USA och Ryssland.