Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump vill lätta upp regler kring utsläpp av metan

Donald Trump vill göra det enklare för olje- och gasbolagen. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Naturgasanläggning i Juliette, Georgia. Foto: JOHN AMIS / AP TT NYHETSBYRÅN

President Donald Trump och hans administration föreslår att olje- och gasbolag ska slippa installera teknologi för att övervaka utsläpp av metan – en av gaserna som bidrar till växthuseffekten, rapporterar nyhetssajten The Hill

Enligt USA:s miljöskyddsmyndighet, EPA, så kommer den nya regleringen ändå kunna möta lämpliga hälso- och miljöskyddskrav. 

Trump-administrationens nya förslag presenterades under torsdagsmorgonen av miljöskyddsmyndigheten EPA, rapporterar The Hill. 

Den skulle innebära att olja- och gasbolag slipper installera teknisk utrustning för att mäta sina utsläpp av gasen metan, som bidrar till global uppvärmning. 

Kortare livslängd än koldioxid – men betydligt farligare

Metan har kortare livstid än koldioxid men är betydligt skadligare för klimatet. Enligt vissa studier, som The Hill hänvisar till, har metan 80 gånger större kapacitet att hålla kvar värme i atmosfären än koldioxid. 

Enligt EPA har bolagen redan ekonomiska motiv att fånga och hålla kvar den värdefulla metangasen som läcker från fabriker, och övervakningsutrustningen är därför inte nödvändig. 

Däremot kommer bolagen kunna spara miljontals dollar på att regleringen slopas, enligt myndigheten. 

EPA: Utsläppen av metan har sjunkit med nästan 15 procent

– EPA:s förslag följer president Trumps order och avlägsnar onödiga och dubbla regleringsbördor från olje- och gasindustrin, säger Andrew Wheeler, EPA-administratör i ett uttalande. 

Han menar att utvecklingen under lång tid gått åt rätt håll. 

– Trump-administrationen ser att metan är värdefullt, och att industrin har incitament att minimera läckor och maximera användningen. Sedan 1990 har produktionen av naturgas i USA nästan dubblats medan metangasutsläppen i naturgasindustrin har sjunkit med nästan 15 procent.