Trump stryker klimatförändringar från USA:s lista över säkerhetshot

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
USA:s president Donald Trump.
Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Tidigare har klimathoten legat högt upp på listan över nationella säkerhetshot.
Foto: JOACHIM WALL

Trump har valt att flytta ner klimatförändringar från listan över nationella säkerhetshot.

Anledningen är att han vill prioritera andra typer av hot mot nationen, rapporterar The Federalist.

Klimatet får en allt mindre framträdande plats i dokumentet, enligt ett utkast som tidningen tagit del av.

President Donald Trump har valt att flytta klimatförändringar från den strategiska listan över nationella säkerhetshot. Den nya listan väntas publiceras på måndag, skriver The Federalist som påstår att de tagit del av ett utkast av dokumentet. 

Tidigare har klimathoten legat högt upp på listan och med det beslutet tar Trump ett tydligt avsteg från politiken som fördes av Obamaadministrationen. Trump vill prioritera upp andra hotbilder mot nationen och i klimatpolitiken fokuserar han på global ekonomisk utveckling och energisäkerhet. 

LÄS OCKSÅ: Så kan människorna bo – efter klimatförändringarna 

President Donald Trump har valt att fytta klimatförändringar från den strategiska listan över nationella säkerhetshot.
Foto: JOHN MCCONNICO / AP

Fokuserar på tillväxt

Beslutet går helt i linje med Trumps uttalade klimatpolitik och hans avsikt att lämna Parisavtalet. USA är nu det enda landet som valt att lämna överrenskommelsen. Samtidigt som Trump lanserar sin strategi möts 50 världsledare i Bryssel för att diskutera klimatförändringarna.

I dokumentet som väntas lanseras på måndag får klimatet en allt mindre framträdande roll än tidigare. I utkastet framhålls den ekonomiska tillväxten och enligt The Federalist hittas följande formulering i utkastet:

"Med tanke på den framtida globala energibehovet kommer en stor del av utvecklingsvärlden att kräva fossila bränslen, liksom andra former av energi, för att driva sina ekonomier och lyfta sitt folk ur fattigdom."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.