Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump: Parisavtalet ”dödar” ekonomin

Talade på G20-möte: ”Vägrar skicka biljoner dollar”
President Donald Trump.
Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Världsledarna närvarade vid G20-mötet via länk.
Foto: TASS / ALEXEI NIKOLSKY/TASS/SIPA USA SIPA USA

Parisavtalet utvecklades för att ”döda den amerikanska ekonomin” – inte för att rädda klimatet.

Det hävdade president Donald Trump under ett G20-möte om miljön på söndagen:

– Jag vägrar att ge upp miljontals av amerikanska jobb.

I helgen har 20 världsledare samlats i ett digitalt G20-möte. Fokus har till största del legat på coroanpandemin, men i ett sidomöte diskuterades också miljön under rubriken ”Safeguarding the planet”.

Under mötet deltog bland annat Saudiarabien, Australien, Indien och Kina. Alla hyllade Parisavtalet, och menade att det var av stor vikt för att rädda klimatet. Det rapporterar CNN.

Där talade också president Donald Trump för andra gången sedan G20 inleddes – men för första gången med allmänhetens möjlighet att ta del av talet.

”Designades för att döda amerikanska ekonomin”

– Parisavtalet designades inte för att rädda klimatet, det designades för att döda den amerikanska ekonomin, sa presidenten i ett förinspelat tal från Vita huset, och fortsatte:

– Jag vägrar att ge upp miljontals av amerikanska jobb och skicka biljoner amerikanska dollar till världens värsta förorenare och miljöbrottslingar, och det är det som har hänt.

Att lämna Parisavtalet var ett av Donald Trumps stora vallöften när han valdes till president 2016. 2019 inleddes processen med att formellt gå ur överenskommelsen och exakt ett år senare, dagen efter valdagen i år, hade USA officiellt lämnat.

Men mycket tyder på att landet kommer återansluta till avtalet som skrevs under 2015, enligt Joe Bidens vallöfte i år.

Klimatforskaren Johan Rockström har tidigare sagt till Expressen att Bidens vinst innebär ”en viktig signal” till övriga världen.

– Det är oerhört viktigt, på flera plan. Viktigast är vilken signal det skickar till världen. Fram till nyligen så var EU i princip ensamt som klimatledande ekonomisk region i världen och det räcker inte för att vi ska klara att halvera de globala utsläppen på tio år.


Se Trumps förinspelade tal på G20-mötet.
Så här vill Joe Biden rädda miljön.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.