Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump ifrågasätter grundläggande fakta om klimatförändringar

President Donald Trump frågasätter grundläggande fakta om klimatförändringar.Foto: POLARIS / IBL
Trump har tidigare hånat forskning kring klimatförändringar.Foto: DAVID GOLDMAN / AP TT NYHETSBYRÅN

President Donald Trump ifrågasatte grundläggande fakta om klimatförändringar under en intervju i söndags.

Trump menar att "istäcken" är på en "rekordnivå" – vilket går emot vetenskapliga bevis som konstaterar motsatsen, skriver Business Insider.

Argumenten för global uppvärmning "fungerade inte så bra eftersom det blir för kallt överallt", enligt Donald Trump.

Grundläggande fakta om klimatförändringar ifrågasattes av president Donald Trump under söndagens intervju med journalisten Piers Morgan. Trump påstod bland annat falskt att istäckena inte smälter.

I motsats till överväldigande vetenskapliga bevis menar Donald Trump att havsisen inte alls smälter i rekordfart.

– Istäckena skulle smälta, de skulle ha varit borta vid det här laget men nu slår de rekord. Nu är de på rekordhöga nivåer, säger presidenten under intervjun som sändes i söndags, skriver Business Insider.

– Det är så många saker som händer, fortsätter han.

Enligt data som släpptes i december från National Oceanic and Atmospheric Administration har den del av Arktis som fryser varje år nått rekordlåga siffror under 2017 och sjunker snabbare än under de senaste 1 500 åren. 

NASA rapporterade förra året att också Sydpolen har nått rekordlåga nivåer av havsis.

"Blir för kallt överallt"

Donald Trump hävdade också att mönster i vädret skulle motbevisa det faktum att världen värms upp. Detta trots att världens hav förra året var varmare än någonsin – och att 2017 var det näst varmaste året hittills.

– Det finns nedkylning och det finns uppvärmning. Jag menar, lyssna, det brukade inte kallas klimatförändringar, det kallades global uppvärmning, eller hur? Det fungerade inte så bra eftersom det blir för kallt överallt, säger Trump.

 

LÄS OCKSÅ: Donald Trump hånar globala uppvärmningen 

 

Enligt forskare från NASA har termerna "global warming" och "climate change" använts för att beskriva olika fenomen sedan 1975.

Trump har länge förlöjligat klimatvetenskap och har tidigare kallat klimatförändringar en "dyr bluff" och hånat den tidigare presidenten Barack Obamas uttalande om att klimatförändringar är det största långsiktiga hotet mot USA och världen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.