Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump hyllar Bolsonaro – medan Amazonas brinner

Bränderna fortsätter att härja i Amazonas.
Donald Trump hyllar Brasiliens president.Foto: MORITZ THIBAUD/ABACA / STELLA PICTURES/MORITZ THIBAUD/ABACA
Foto: ERALDO PERES / AP TT NYHETSBYRÅN
Brasiliens president Jair Bolsonaro.Foto: ERALDO PERES / AP TT NYHETSBYRÅN

Brasiliens president, Jair Bolsonaro, hävdade att skogsbränderna i Amazonas var naturliga för säsongen – och beskyllde sedan regeringsfientliga organisationer för att ligga bakom dem. 

Nu hyllas han av USA:s president Donald Trump: 

– Han jobbar väldigt hårt med bränderna i Amazonas och gör ur alla aspekter ett stort jobb för Brasiliens folk – inte enkelt, skriver Trump på Twitter. 

Donald Trump har precis återvänt från G-7-mötet i franska Biarritz, där bränderna i Amazonas har legat högt på dagordningen. 

65 procent av Amazonas är beläget i Brasilien och ladets president, Jair Bolsonaro, har fått omfattande kritik för sitt sätt att hantera katastrofen. 

Presidenten om bränderna: ”Den tiden på året”

Fram till 24 augusti har knappt 80 000 skogsbränder registrerats i brasilianska delen av Amazonas – en ökning med 84 procent jämfört med motsvarande period förra året. 

Presidenten har bland annat kommenterat bränderna med att ”det är den tiden på året” och menat att de är säsongsbetonade. 

Han har sedan anklagat regeringsfientliga organisationer för att ha startat bränderna innan han backade – och satte in militären och dess stridsplan för att bekämpa dem. 

Väl tillbaka i Washington väljer nu Trump att hylla sin brasilianska kollega. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1166357258726498304

– Jag har lärt känna president Jair Bolsonaro väl under våra kontakter med Brasilien. Han jobbar väldigt hårt med bränderna i Amazonas och gör ur alla aspekter ett stort jobb för Brasiliens folk – inte enkelt. Han och hans land har det fulla och kompletta stödet från USA! skriver Donald Trump på Twitter. 

Brasiliansk minister om Macron: ”Jävel”

Frankrikes president, Emmanuel Macron, hör till dem som inte instämmer i Trumps hyllning. Macron har fått ta emot personliga förolämpningar från Bolsonaros utbildningsminister som kallade honom ”en opportunistisk jävel” på Twitter. Bolsonaro har även gillat ett inlägg på sin Facebooksida som hånar åldern på Macrons 66-åriga fru Brigitte. 

– Det måste ha blivit ett missförstånd med president Bolsonaro. Jag träffade honom en första gång och han sade att jag ska göra allt jag kan för trädplantering i Amazonas för att skriva under frihandelsavtalet. Två veckor senare gör han motsatsen och avskedar vetenskapsmän, sade Frankrikes president under en presskonferens på måndagen.

Håll koll på de senaste nyheterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.