Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot Trump efter nya Greta-hånet

Menar att svenskan måste arbeta med sina ”aggressionsproblem”.
Greta Thunberg.Foto: JASON DECROW / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Greta Thunberg.Foto: ALTER PHOTOS / ALTER PHOTOS/SIPA USA SIPA USA
Donald Trump.Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES

Donald Trump hånar Greta Thunberg via Twitter – än en gång. 

”Greta måste jobba med sina aggressionsproblem”, skriver han efter klimataktivistens utnämning till Årets person av magasinet Time.  

Thunberg var återigen blixtsnabb på att svara.

”Så löjligt. Greta måste jobba på sina aggressionsproblem, sen gå på bio med en kompis. Chill Greta, Chill!”, skriver USA:s president. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1205100602025545730

Attacken kommer efter att Greta Thunberg på onsdagen utsågs till  ”Person of the year” 2019 av Time Magazine.   

Thunberg är precis som efter tidigare hån blixtsnabb på att svara. I sin Twitterprofil skriver hon:

”En tonåring som arbetar med sina aggressionsproblem. Chillar och ser en film med en kompis för tillfället.”

Kommentarerna efter Trumps twitterinlägg väller in. 

USA:s president drev med en 16 år gammal flicka med aspergers syndrom. Om vi inte kan universellt fördöma det, vad är det då som är fel med oss?”, skriver Chris Cillizza, politisk kommentator vid CNN på Twitter. 

Det finns aldrig några skäl för en vuxen att attackera en 16 år gammal flicka, i synnerhet en som har åstadkommit stora framgångar och som har varit duktig,” skriver John Kaich, tidigare guvernör i Ohio, på Twitter:

Greta Thunberg svarar på president Trumps mobbnings-tweet med humor och klass”, skriver Nicholas Kristof, kolumnist på New York Times via sin Twitter.

Många påpekar att presidenten fortsätter mobba barn och påminner om den tidigare händelsen under riksrättsförhören där en professor drog ett skämt om Donald Trumps son. 

”Ett litet barn förtjänar ett privatliv och borde hållas utanför politiken. Pamela Karlan, du borde skämmas över ditt ilskna och uppenbart partiska fjäsk för massan och att du utnyttjar ett barn för att uppnå detta”, skrev presidentens fru Melania Trump på Twitter efter händelsen i amerikanska kongressen.   

Kallad ”snorunge” av Bolsonaro

Greta Thunberg blev tidigare i veckan kallad ”snorunge” av Brasiliens president Jair Bolsonaro efter att Thunberg talat om urinvånarnas situation i Amazonas under klimatmötet i Madrid COP25. 

Den 16-åriga klimataktivisten har även tidigare hånats av president Trump. Dagen efter hennes tal på FN:s klimattoppmöte i New York twittrade Donald Trump en video på talet och skrev: 

”Hon verkar vara en väldigt lycklig ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid. Så trevligt att se”.

Greta Thunberg är ”Årets person 2019” – enligt Time magasin:

Första svensken att få utnämningen.

Thunberg svarar snabbt

Även i det tidigare fallet med den amerikanska presidenten och efter Bolsonaros uttalande har Greta Thunberg varit snabb på att svara. 

Bolsonaro valde att beskriva Thunberg med det portugisiska ordet ”pirralha”, som översätts till just ”snorunge”. Klimataktivisten svarade med att snabbt lägga till ”pirralha” i sin Twitterprofil. 

Efter Trumps tidigare påhopp uppdaterade hon sin profil med orden: ”En väldigt lycklig ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid”. 

Greta Thunberg har i flera inlägg i sociala medier svarat på kritik och konspirationsteorier kring henne.

Senast förra veckan skrev hon på Instagram:

”Lögner, hat och mobbing av barn som kommunicerar och agerar efter vetenskapen. Allt på grund av att några vuxna – livrädda för förändring – desperata för att de inte vill tala om klimatkrisen. Det är förklätt hopp. Vi är på väg att vinna.

https://www.instagram.com/p/B5qXl9VpBfP/

Klimataktivisten talde inför världsledarna på klimattoppmötet i Madrid

Delar av Greta Thunbergs tal under COP25.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.